PC, PS4, Switch, Wii, Xbox One

24 januari 2020

Top 5 van de leukste gezinsgames

Gamen kan een strijdpunt zijn tussen kinderen en hun ouders. Maar samen gamen kan juist veel plezier brengen. Een selectie van geschikte games

Top 5 van de leukste gezinsgames (nd)Top 5 van de leukste gezinsgames(nd)

1. Super Monkey Ball Banana Blitz

Super Monkey Ball Banana Blitz is een hele mond vol voor een bananenrunner. Je racet door een parcours terwijl je bananen verzamelt. Deze leuke game voor kleine kinderen (7-) begint eenvoudig. Een achttal levels later moet je je snelheid beheersen, omdat je ook van de rand af kunt vallen. Dat is lastiger. Gelukkig kun je eindeloos opnieuw beginnen, mits je genoeg doorzettingsvermogen hebt. Lukt het om op de baan te blijven en de bananen te pakken? Daag dan je familie uit in tien verschillende party-games.

Super Monkey Ball Banana Blitz, SEGA, platformgame, Xbox One, PS4, Switch, vanaf € 35

2. Fifa 20 of Mario en Sonic op de Olympische Spelen

Het tegen elkaar opnemen in een sport is ook een eindeloze bron van plezier. Voetbalgame Fifa 20 of racegame F1 2019, die we onlangs bespraken, biedt dat plezier in veel gezinnen. Dit jaar kunnen sportfanaten elkaar beconcurreren in de game Mario en Sonic op de Olympische Spelen. Bij boogschieten, een vloeroefening met turnen en natuurlijk de 100 meter sprint kunnen spelers zijnde Mario en zijn vriendjes een gooi doen naar het eremetaal. De strijd kan ­zowel via internet als met zijn tweeën via een split­screen op dezelfde tv gespeeld worden. Dit jaar zijn er ook retro-games in 2D te spelen van zo’n tien Olympische sporten. Deze game, ook Nederlands­talig, blijft zeker leuk tot aan de komende zomer.

Mario & Sonic op de Olympische Spelen, sportgame, Switch, € 59,99 7+

3. Planet Zoo

Dieren verzorgen heeft iets fascinerends. In Planet Zoo run je een moderne dierentuin met veel aandacht voor dierenwelzijn, maar er moeten ook kaartjes verkocht worden. De speler bouwt de gebouwen, de wegen, de verhogingen en bepaalt welke dieren er komen. Uiteraard kunnen er babydieren geboren worden. Dat oogt schattig met de zeer gedetailleerde dieren. Planet Zoo krijgt positieve commentaren, maar ik heb hem nog niet gespeeld. Achter de game zit Frontier Developments die soortgelijke managementgames maakte als Planet Coaster, Jurassic World Evolution en Zoo Tycoon.

Planet Zoo, Frontier, simulatiegame, PC, € 45 3+

4. Tiny Tanks

Wat een lekker uitdagend spel is Tiny Tanks. Met drie andere tanks bestrijd je elkaar in een kleine vierkante wereld met verschillende speltypes. Uiteraard moet je op elkaar schieten of bommen leggen, maar iemand van het speelveld afrijden, telt ook. Zorg dat je de laserstraal of bommenregen ontwijkt. Daarnaast moet je soms een zo hoog mogelijke sprong maken, door je door verschillende bommen omhoog te laten lanceren. Dat maakt het lekker gevarieerd. Tiny Tanks gaat natuurlijk om kleine tankjes wat het geheel niet agressief, maar juist competatief maakt. De potjes bestaan uit vijf speltypes die ieder een minuut duren. Aan het eind staat de winnaar op het hoogste schavot. Het grappige is dat je elkaar van het hoogste podium af kunt schieten. Die ondeugende bravoure kenmerkt Tiny Tanks.

Zoek je familie of vrienden op en duik samen in hetzelfde potje. Tiny Tanks komt in april uit met 25 verschillende speltypes. Via de vroegtijdige toegang van gameplatform Steam kan een proefversie gekocht worden voor gereduceerd tarief. Daar zit nog een enkele bug in.

Tiny Tanks, LeadFollow Games, PC (via Steam), € 10

5. Just Dance 20

In veel huishoudens is Just Dance de game die de familie samenbrengt. En waarbij de familie op hetzelfde scherm speelt. Via een eigen smartphone worden de dancemoves van familieleden gemeten waarna je scores kunt vergelijken. Just Dance 20 ligt nu waarschijnlijk in de winkel. Bij Just Dance 19 zag ik hier in huis hoe de ene dochter begint met dansen en de energie overspringt naar de familie. Zelfs de broertjes verlaten hun eigen scherm als ze zien dat er bij de kinderversie ook mannelijke karakters stoere danspassen staan te doen. Niet elke popsong kon qua teksten door de beugel. Meespelen is dus gewenst! Dan is het makkelijker om te sturen en te spreken over de keuzes rondom tekst en dansstijl. Dat zal ook bij Just Dance 20 zo zijn. Toch brengt zo’n danssimulatiespel heerlijk leven in de brouwerij. Dit jaar is er voor het eerst een Nederlandstalig liedje: ‘10.000 luchtballonnen’ van K3. Gewoon lekker dansen. En deze game is de laatste die verschijnt voor de Wii.

Just Dance 20, Switch, PlayStation 4, Xbox One en wii, vanaf € 59

20 november 2019

Auteur: Marieke Westerterp

Dit artikel is eerder verschenen in het Nedelands Dagblad