Achtergrond, PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One

5 oktober 2015

Microsoft plant inhaalslag op gamemarkt

Microsofts spelcomputer Xbox One wil Sony’s Playstation 4 overtreffen. Met nieuwe exclusieve games en het terugbrengen van oude titels hoopt het Amerikaanse bedrijf een inhaalslag te maken.

Microsofts spelcomputer Xbox One verkoopt minder goed dan Sony’s Playstation 4. Hoewel de bedrijven zelf geen exacte verkoopcijfers publiceren, verzamelt website VGChartz de informatie die wel beschikbaar is. Volgens de website heeft de Playstation 4 tot augustus 2015 wereldwijd circa 25 miljoen stuks verkocht. Het aantal verkochte Xbox One’s stond op dat moment op circa 14 miljoen stuks.

De spelcomputer Wii U van Nintendo bungelt daaronder met circa 10 miljoen verkochte apparaten, terwijl deze spelcomputer al langer uit is. Nintendo’s spelcomputer loopt technisch achter op de concurrentie, waardoor spelmakers vaak geen Wii U-versie van hun grote gameseries maken.

Microsoft loopt achter, omdat de Xbox One in veel landen later te koop was, vergeleken met de Playstation 4. Ook is de Xbox One iets minder krachtig dan de spelcomputer van Sony. Op drie fronten wil Microsoft een inhaalslag maken: exclusieve games, samenwerking met de pc en het blijven spelen van oude games.

hitgames

Exclusieve games, die op één spelcomputer te spelen zijn, ondersteunen de verkoop van een spelcomputer. Sony’s grote titels zoals Uncharted 4 zijn uitgesteld naar 2016. Daarom kan Microsoft nu een slag slaan. En dus komt de computergigant elke maand met een grote potentiële hitgame. Zo ligt Gears of War: Ultimate Edition voor de Xbox One nu in de winkels. Dit is een mooiere versie van de game die eerder voor de vorige Microsoft-spelcomputer Xbox 360 is uitgekomen.

In september is het de beurt aan Forza Motorsport 6. Deze realistische racegame introduceert een uitgebreid weersysteem dat invloed heeft op elke race. Eind oktober komt Halo 5: Guardians uit. Het is de eerste keer dat er een nieuw deel in deze succesvolle serie exclusief op de Xbox One speelbaar is.

Lara Croft neemt november voor haar rekening als ze terugkeert in Rise of the Tomb Raider. Het nieuwe avontuur met deze gameheldin zal een jaar lang enkel op Microsofts systemen speelbaar zijn (de Xbox One, de pc en de Xbox 360). Eerdere delen in de serie waren wel bij Playstation te spelen.

Met Microsofts nieuwste besturingssysteem Windows 10 zullen de pc en spelcomputer vaker gaan samenwerken. Zo is het mogelijk om games te streamen van de Xbox One naar de pc. Later zullen games vaker worden uitgebracht voor beide systemen. Grote titels als Halo 5 en Forza 6 blijven voorlopig nog wel exclusief voor de Xbox One.

Microsoft haalt ook oude games van stal om gamers te verleiden 350 euro voor een Xbox One te betalen. Deze herfst komt een selectie van Xbox 360-games ook beschikbaar voor de Xbox One. Als spelers oude Xbox 360-schijfjes in de Xbox One stoppen, wordt er zonder extra kosten een digitale versie gedownload. Deze oudere games zijn te koop in de Xbox One-winkel.

Auteur: Erwin Vogelaar
Dit artikel is eerder verschenen in het Nederlands Dagblad – games.