PC, PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One

31 mei 2015

Farming Simulator: ploegen en zaaien

Farming Simulator 15
Goede simulatiegames weten hun weg naar het publiek wel te vinden. Dit voorjaar zijn er drie opvallende simgames. Deze week bespreken we Farming Simulator, volgende week de games Roller Coaster Tycoon en Cities Skylines.

Spelen is het nabootsen van het echte leven, om het dan toch een beetje anders te proberen. Of om het echte leven versneld uit te proberen. In Farming Simulator 15, de vijfde versie van de game, kun je het boer-zijn uitzonderlijk gedetailleerd naspelen.
Farming Simulator 15
De grote boerderij ligt klaar voor de speler en je kunt beginnen met bebouwen. Bewerk het glooiende land, voeder de koeien en controleer of de groei goed gaat tot aan de oogst. Kies je wat voor boer je wilt zijn: akkerbouwer, koeienboer of pluimveehouder. In deze editie is zelfs bosbouw toegevoegd. De opdracht is: zorg dat de boerderij floreert. Er komt tactiek bij kijken: welke gewassen doen het goed op de markt? Hoe krijgen de koeien de juiste voermix? Waar zet je je geld op? Aan het einde van de dag moet je geld hebben verdiend.

Farming Simulator 15 Farming Simulator 15 bootst het leven van een boer zo realistisch mogelijk na. De tractoren sturen heel precies. De speler merkt het in de bochten als er een grote kar achter de trekker hangt. De grafische beelden zijn bij tijden prachtig uitgevoerd en dat ondersteunt het gevoel dat de simulatie klopt. De game bevat de juiste merken en modellen van Case, New Holland en andere. De simulatie slaat zelfs de saaie stukken niet over. Je moet dus inderdaad eerst ‘uren’ (in gametijd) ploegen en zaaien voordat er iets van resultaat te zien is. Die uren zijn gametijd en gaan sneller dan de klok. Toch is er geduld nodig in het begin voordat het spel op gang is. Je kunt kiezen om een knecht in te huren, maar dat kost geld. Spelers met weinig kennis van het boeren, moeten zelf uitvogelen hoe je de gewassen het best kunt bespuiten, of welke werktuigen je nodig hebt bij de verschillende soorten gewassen.

Zoals bij de meeste simulatiegames wordt het pas leuk als je genoeg geld hebt verdiend voor extra werktuigen en extra land. Spelers breiden de game steeds verder uit door modificaties (mods) te delen. Dat kan bijvoorbeeld een specifieke trekker, een schuur of een contragewicht zijn. Een deel van de spelers doet dat voor het plezier en de anderen profiteren ervan.

Farming Simulator 15 Samen met anderen het vele werk verzetten, is gezelliger en afwisselender. Dat kan in de multiplayer. Via de chat overleg je samen wat er gedaan moet worden en wie wat doet. Als het lukt om binnen te komen, want dat is niet zo eenvoudig. Een speler moet soms de juiste mods bezitten, een wachtwoord weten of toegelaten worden door de speler die het spel begon. Dit wordt gedaan om misbruik te voorkomen. Er zijn gamers die er plezier aan beleven andermans trekkercombinatie in de sloot te gooien. Maar des te vriendelijker is het voor vriendengroepen die gezellig samen boeren.

Farming Simulator 15 In mei komt de game uit voor de nieuwe en oude Playstation en Xbox, ook daar is samenspelen mogelijk. Sinds in november op de pc uitkwam, zijn er een miljoen stuks van verkocht. De gedetailleerde simgame Farming Simulator 15 maakt samen een boerderij runnen leuk en realistisch. Vooral met vrienden een aanrader.

Lees ook de review van boerderijgame Real Farm.

Farming Simulator 15
Easy interactive, pc, PS4, Xbox One, PS3, Xbox 360, 30 euro, simulatiegame, 3+

Auteur: Marieke Westerterp
Dit artikel is eerder verschenen in het Nederlands Dagblad.