Achtergrond, Switch

8 november 2019

Nintento Switch Lite verliest mogelijkheid om te ‘switchen’

De Nintendo Switch is niet alleen een spelcomputer voor bij de televisie om games mee te spelen. Het is ook een handheld: een spelcomputer voor onderweg. De Nintendo Switch Lite, de nieuwste versie van de Switch slaat de verbinding met de televisie zelfs over.

Bijna 30 procent van alle verkochte spelcomputers in Europa is een Nintendo Switch. Inmiddels gaat dat om tien miljoen apparaten. Wereldwijd klimt dat aantal richting de veertig miljoen.

De kracht van de Switch is dat deze spelcomputer ook een handheld is. Het blijft namelijk bijzonder om grote games zoals The Legend of Zelda: Breath of the Wild en Super Mario Odyssey zowel via een televisie als in de trein te spelen. De Nintendo Switch Lite versterkt dat handzame karakter maar switchen naar de televisie is niet meer mogelijk. De naam ‘Switch’ sloeg altijd op het wisselen tussen tv en handheld.

voor in de hand

Het apparaat is dus volledig bedoeld voor in de hand. Er zit geen kastje bij om het apparaat aan een tv te verbinden. Ook kunnen de bedieningscontrollers niet losgekoppeld worden. De Lite is daardoor ook te zien als opvolger van de Nintendo 3DS, de wat oudere handspelcomputer. Nintendo belooft de 3DS te blijven ondersteunen, maar er komen maar weinig nieuwe games uit voor deze nieuwe spelcomputer.

De Nintendo Switch Lite is kleiner en lichter dan zijn oudere broer en komt uit in drie kleuren: geel, turkoois en grijs. Het scherm is een slagje kleiner. Echter, games die de handheld-speelstijl niet ondersteunen, zijn dus niet speelbaar op de nieuwe spelcomputer. Het gaat slechts om een handjevol games die niet met de Switch Lite werken. Achter op de gamecards voor de Switch en bij de informatie van downloadbare games kunnen gamers zien of de game te spelen is op de Lite. Het lichtere broertje mist een de infraroodsensor en de trilfunctie waardoor sommige games niet werken. Denk aan 1-2 Switch, een game vol kleine spelletjes waarin het bewegen van de joy-cons belangrijk is. Wie twee losse joy-cons erbij gebruikt, kan wel 1-2 Switch spelen.

De Switch Lite is ook te koppelen met andere Switch-apparaten waardoor je bijvoorbeeld samen kan racen in Mario Kart 8.

Naast de Nintendo Switch Lite is er ook een nieuwe versie van de ‘normale’ Switch verschenen. Deze versie heeft een betere batterij, waardoor er ook met deze editie langer onderweg gespeeld kan worden. De prijs maakt het verschil. De Nintendo Switch met televisie-optie kost 309 euro. De Switch Lite 229 euro. De Lite kost net zoveel als het duurste 3DS-model. En dus blijven er vast kopers voor de 2DS die minder dan honderd euro kost.

volgende generatie

De volgende generatie spelcomputers staat ook alweer klaar. Nintendo volgt meestal zijn eigen eigenwijze route, en trekt zich niets aan van de race die fabrikanten Microsoft en Sony voeren. Die bedrijven doen namelijk hun best om elkaar af te troeven met de mooiste beelden via de meest geavanceerde spelcomputers.

Eind 2020 barst deze graphicsstrijd los. Sony komt met de PlayStation 5 en Microsoft met een opvolger van de Xbox One. Deze console staat voorlopig alleen bekend als de Xbox Scarlett. Beide spelcomputers komen rond dezelfde tijd uit en hebben onder andere razendsnelle laadtijden. Ook ondersteunen beide spelcomputers een resolutie van 8k (de opvolger van 4k). Hoewel nog weinig mensen daadwerkelijk een 8k-televisie in huis hebben staan, betekent het in ieder geval dat beide spelcomputers klaar zijn voor de toekomst.

En Nintendo? Dat blijft zijn eigen ding doen. Het eigenwijze Japanse bedrijf geeft niets om de mooiste beelden en de snelste laadtijden. Nintendo heeft zelfs nog nauwelijks online gaming op orde met de Switch. Maar dat maakt weinig uit. Mensen houden namelijk van de games die het bedrijf maakt. Met nieuwe edities op komst van populaire series zoals The Legend of Zelda, Pokémon, Brain Training en Animal Crossing, heeft het bedrijf weinig te vrezen.

nd.nl/switch

Auteur: Erwin Vogelaar

Dit artikel is eerder verschenen in het Nederlands Dagblad