Android, iOS, PC, PS4, Switch, Xbox One

24 januari 2020

Tips voor een paar leuke games voor een zacht prijsje

Niet alle goede games zijn duur. ­Sommige games beginnen klein, maar ­weten door hun kwaliteit toch een groot publiek te bereiken. Deze twee games zijn van die pareltjes: niet duur, maar wel vermakelijk.

Tips voor een paar leuke games voor een zacht prijsje (nd)Tips voor een paar leuke games voor een zacht prijsje(nd)

Horizon Chase Turbo

racegame, switch, ps4, xbox one, pc, vanaf € 19,99

https://www.horizonchaseturbo.com/https://youtu.be/SNL3RhmXPh4
De horizon achterna jagen, dat is het kenmerkende beeld van racegame Horizon Chase Turbo. De game blaakt van de eenvoud: word eerste, verdien upgrades en speel nieuwe werelden vrij. De hoekige jaren negentig worden gevierd in het doeltreffende design. Geen franje, maar ook niet meer zo lelijk als vroeger.

Het lijkt allemaal niet heel bijzonder, maar toch trekt Horizon Chase Turbo een behoorlijk publiek. In 2015 begon het racespel van de ­Braziliaanse studio Aquiris als mobiele game op iOS en Android. In 2018 kwam een opvolger uit op pc-platform Steam en PS4. De reviews zijn lovend. En dus groeide het spel uit tot een release op de Switch en Xbox One, wat afgelopen winter zijn beslag kreeg.

Het totaal van goed afgestemde elementen maakt het spel tot een succes. Al met al creëert de game een soort hype om te blijven spelen. De besturing is vrij makkelijk: gas, rem, sturen en soms een boost. Je blijft vrijwel vanzelf op de baan, in het begin. Heerlijk vol gas door de bochten vlammen. Alleen als je de bewegwijzering van de bochten raakt, word je afgeremd. Later staan er rotsblokken in de buitenste banen van het racetrack. Zo ligt er in de game telkens een kleine nieuwe uitdaging. Even oefenen en je beheerst de nieuwe challenge.

De concurrentie moet wel netjes ingehaald worden, een botsing leidt opnieuw tot vertraging. Toch loopt de auto geen schade op. Zelfs niet als je even tolt. Ook strandt je nooit met je neus tegen de rijrichting in. Zeer prettig. Dus vol op het gas en doooorrr .

De game speelt met je verwachtingen door op de juiste momenten een nieuw circuit, een nieuwe upgrade of een andere spelvorm te ­bieden. Uiteindelijk speel je een wereldkaart vrij. Telkens als je speelt, word je beloond en dat is heerlijk. Ook als je vijfde of dertiende wordt.

De kers op de taart is de co-op functie: naar de horizon jagen, kun je ook heel leuk met je vrienden doen.

Frog Climbers

teamcrew, pc (met controllers), indiegame, € 7


Frog Climbers is een grappig spel om samen te spelen. In de game willen vier kikkers als eerste de berg beklimmen. Het valt niet mee om je kikker snel omhoog te krijgen op de berg, begroeid met kleurrijke bloemen en vlinders. De besturing is ongewoon: deze pc-game kan alleen met een controller gespeeld worden. Daarbij klik je aan wanneer de kikker moet grijpen. Met een andere knop laat je de kikker zichzelf aan de andere arm optrekken. Daardoor kun je hoger reiken. Grijpen en optrekken moeten goed matchen om snelheid te krijgen.

Dat vraagt oefening en maakt de game uitdagend. Hangend aan een arm, schommelen de kikkers hulpeloos heen en weer. Lukt het om van het schommelen gebruik te maken? ­Touwladders en raderen maken de klimwedstrijd extra moeilijk. Wie loslaat of van de berg valt, wordt heel vergevingsgezind, binnen drie tellen weer de berg opgeschoten. Zo ben je snel weer in de buurt van je concurrenten en blijft de strijd spannend. Vooral als je de laatste meters over de rug van de ander omhoog klimt.

4 december 2019

Auteur: Marieke Westerterp

Dit artikel is eerder verschenen in het Nederlands Dagblad