PC, PS4, Switch, Xbox One

23 april 2020

Northgard

De sneeuw laat geen millimeter grond onbedekt. De wind is snijdend en de houtvoorraad slinkt. In het dorp heeft menigeen zijn taken in de steek gelaten om het voedseltekort van de bevroren akkers te compenseren door op zoek te gaan naar vruchten in de omgeving. Het werkt verbindend, maar ondanks de warmte van het samenzijn, is de wereld een koude, kille bedoeling. Wat men nog niet weet is dat deze winter nog een geheim in petto heeft: een aanval vanuit de onderwereld. Het aftellen is begonnen.

In de game Northgard gaan spelers een kleine clan opbouwen en zelfvoorzienend maken in een setting van vikingen en Noorse mythologie. In het begin van een los potje word je losgelaten op een klein stukje land waar je een beperkt aantal voorzieningen kunt bouwen. Elk gebied herbergt een of twee zaken waar je gebruik van kunt maken: een visvijver die smeekt om een visserij of gesteente dat roept om een mijnschacht. Of een verkennerspost die je kunt bouwen zodat omliggende gebieden in kaart worden gebracht. Met voedsel zijn deze gebieden te claimen nadat eventuele vijanden verslagen zijn. Hoe meer gebieden in kaart gebracht zijn, hoe strategischer de keuzes worden. Daarnaast anticipeer je voortdurend op de barre winters die veel vergen van je hout en voedselvoorraad.

Het grootste leger opbouwen en vijandelijk clans uitroeien, is niet per se de winnende strategie in Northgard. Dat maakt Northgard extra afwisselend en strategisch. Ook het opdoen van de meeste kennis of het opzetten van de grootste handelsroute kan de winst brengen. Soms herbergt de willekeurig gegenereerde kaart ook nog een speciale, uitdagende doelstelling die de victorie kan schenken.

Northgard is niet heel erg ingewikkeld en goed onder de knie te krijgen door het volgen van de soms wat trage verhaallijn. Hierdoor ontdek je met je clan een nieuw continent. In het verhaal spelen meerdere elementen uit de Noorse mythologie een rol. Dit is met name setting-gerelateerd en geeft vorm aan de vijanden. Het leuke aan Northgard is dat de gevaren van je omgeving een grotere vijand kunnen zijn dan de computergestuurde, niet erg intelligente tegenstander.

Deze realtime-strategiegame is al langer uit op pc maar heeft nu ook zijn weg gevonden naar de consoles. Shiro Games verrast hierin met het gebruiksgemak. De min-toets (Switchversie) roept een cirkelvormig menu op waarin je overzichtelijk door alle benodigde statistieken en informatie heen kunt klikken. Hiermee leg je gemakkelijk de focus op bijvoorbeeld alle werkplaatsen zonder werknemers of op alle gewonde mannen en vrouwen in het veld.

De game weet zich technisch goed staande te houden op consoles maar is niet helemaal vrij van issues. Zo zijn er incidenteel haperingen in het beeld. Soms is het lastig om in enkele seconden je leger te splitsen als het gevaar van meerdere kanten komt. Daarnaast is het spel op je tv slecht leesbaar (handheld werkt beter). Vooralsnog is het moeilijk om online op de Switch een tegenstander te vinden.

Ondanks de kritiekpunten is NorthGard een leuk vormgegeven en aardig werkende realtime-strategiegame voor op de spelcomputers. Een prima tussendoortje waarbij zowel het grote plaatje als de details belangrijk zijn om de strategische uitdagingen het hoofd te bieden. Tenzij de sterke aanwezigheid van mythologie een struikelblok voor je is.

Shiro games, realtimestrategie, PC, Switch,PS4, Xbox One, vanaf 28 euro

http://northgard.net/

Dit artikel is eerder verschenen in Het Nederlands Dagblad