18+, PC, PS4, Xbox One

23 april 2020

Life is Strange 2

www.nd.nl/lifeisstrange2

www.nd.nl/lifeisstrange2YouTube

In de schaduw van actiegames zoals Call of Duty, Fifa en Fortnite bestaan er ook succesvolle gameseries die meer aandacht schenken aan karakterontwikkeling en een sterk uitgewerkt verhaal. Life is Strange is er zo een.

Life is Strange 1 werd overladen met positieve kritieken. Geloofwaardige karakterontwikkeling en impactvolle keuzemogelijkheden zorgden voor een unieke ervaring, zo oordeelden de recensenten. De aankondiging van Life is Strange 2 kwam dus niet als een verrassing. De vijf korte delen zijn nu in zijn totaliteit te spelen.

In Life is Strange speelt de speler de rol van protagonist Sean Diaz. Samen met zijn broertje Daniël maakt hij een verschrikkelijk ongeluk mee in hun woonplaats Seattle, waarbij hun vader overlijdt. Met hun besluit om te vluchten, begint een lange avontuurlijke reis op zoek naar een nieuw leven. Oudere broer Sean draagt de volledige zorg over Daniël.

Tijdens de reis vinden er vaak gesprekken plaats tussen de broers, waarbij Sean vaak lastige en diepgaande vragen krijgt van Daniël. ‘Waar gaan we naartoe? En waar ligt onze toekomst?’ Gaan ze op zoek naar familie? Of verbergen ze zich? Is het oké om te stelen of gaan ze bedelen?

Daniël bevraagt Sean regelmatig over de keuzes die ze maken tijdens het spannende avontuur. Omdat je als speler de keuzes van Sean maakt, worden deze vragen eigenlijk ook aan jou gesteld. De keuzes die de speler maakt, hebben invloed op de kneedbare persoonlijkheid van Daniël, op de relatie tussen de twee broers en op de wending van het verhaal. De diepgaande vragen en de verantwoordelijkheid voor de opvoeding van de negenjarige Daniël geven het spel een unieke lading.

Na de start in het regenachtige Seattle reizen de de broers via verschillende staten van Noord-Amerika uiteindelijk tot de snikhete Mexicaanse grens. Hierbij komen de ‘Wolf Broertjes’ zowel goed- als kwaadaardige mensen tegen. Deze mensen zijn geloofwaardig uitgewerkte karakters. Op subtiele wijze verwijst de game naar het huidige politieke klimaat in Noord-Amerika, zoals de grote verschillen tussen linkse en rechtse stromingen.

Sean en Daniël verblijven ook een tijdje bij hun oom en tante, die toegewijde christenen zijn. Tijdens deze aflevering wordt er regelmatig aan de speler gevraagd keuzes te maken over hoe Sean tegen het christelijke geloof aankijkt. Hoe Sean omgaat met de verschillende religieuze en politieke opvattingen van andere personages is volledig aan de speler zelf.

De keuzes die de speler maakt, hebben invloed op de relatie van Sean en Daniël met hun oom en tante. Sean fungeert in deze verstandhouding natuurlijk als voorbeeldfiguur voor zijn jongere broer. De game biedt een herkenbaar verhaal met volwassen keuzes, wat de 18+-leeftijdskeuring verklaart.

Het spel neemt de speler tien uur lang mee op een avontuur vol met lange gesprekken, die soms niet eens bijdragen aan de voortgang van het verhaal. Deze zijwaartse uitstapjes maken het verhaal des te geloofwaardiger en interessant om te volgen. Het is jammer dat het spel opgedeeld is in vijf verschillende delen verspreid over een jaar. Hierdoor was het af en toe lastig om de draad van het verhaal weer op te pakken.

Toch is Life is Strange 2 een van de best uitgewerkte verhalen in computerspellen van de afgelopen jaren. Het is zeker de moeite waard om het spel meerdere keren uit te spelen, wetende dat nieuwe keuzes kunnen leiden tot maar liefst zeven verschillende einden!

Dontnod Entertainment, PC, PS4, Xbox one, 18+, roleplayinggame, vanaf 32 euro

Auteur: Daan de Kroon

Dit bericht is eerder verschenen in Het Nederlands Dagblad