PC

8 november 2019

Let op de futuristische sportgame Steel Circus

www.playsteelcircus.com
Wie van korte snelle actie houdt, heeft een hele leuke game in handen met Steel Circus. Deze supersnelle combinatie van handbal en voetbal is zeer attractief.

De makers stellen dat Steel Circus de sport van de toekomst is met grote toernooien in bijzondere arena’s en kampioenenverering. Ze hebben het dan over het jaar 2350. Dat is wat ambitieus, maar Steel Circus heeft potentie. Tijdens gamebeurs Gamescom wisten ze het publiek te pakken. Er was reuring rond hun stand waar publiek een potje mocht spelen. De geïnteresseerde gamers konden thuis meteen verder spelen want Steel Circus was net een weekje uit. Gratis via gameplatform Steam.

Je speelt drie tegen drie in een futuristische stalen voetbalkooi. De geelglimmende ijzeren bal wordt overgegooid en stuitert op de randen van het speelveld. Net als bij voetbal mag je tackelen en kun je doorlopen tot in het doel. Spelers zonder bal kunnen een boost inzetten waardoor ze tijdelijk harder kunnen sprinten. In de korte potjes is je eigen rol belangrijk want je hebt maar twee medespelers. Per potje wordt een doelpunt of tien gescoord. De kansen keren snel. Elke onderschepping zorgt dat je moet reageren. Als jouw team een tegenstander vrij rond laat lopen, wordt hij aangespeeld en valt er een doelpunt. Andersom kan dat natuurlijk ook. Het is prettig als je een beetje ervaren medespelers hebt.

Wie goed de boost en de tackle inzet, kan het spel domineren. Dat vraagt wel enige oefening van nieuwkomers. In het eerste potje ben je al blij als je bij de bal in de buurt komt. De besturing is niet supergemakkelijk, maar wel goed onder de knie te krijgen. En daarna bouw je langzaam je kwaliteiten op. Een tackle of onderschepping lukt. Een paar potjes later krijg je een scoringskans, nog later maak je je eerste doelpunt. Oefening baart kunst.

speciale krachten

Steel Circus geeft je punten als beloning voor de stijgende lijn in je spel. Gebruik ook de speciale krachten van jouw karakter. Zo kun je bijvoorbeeld van je tegenstanders wegdraaien als je de bal hebt, waardoor ze de bal niet te pakken krijgen. Of je vertraagt je opponenten, als ze zelf een aanval op willen zetten. In elk potje zit een andere mix van karakters en daardoor is Steel Circus ook een heel tactisch spelletje. Als je eraan toekomst om die tactiek uit te voeren, mag je je tot de gevorderden rekenen.

Het is prettig als je ingedeeld wordt met spelers van je eigen niveau. Dat heeft Steel Circus nu nog niet voor elkaar. Aan het spel wordt nog gesleuteld. Dit spel geeft spelers nu al toegang, zodat de makers ook feedback krijgen. Nu is er een vrij basale trainingsmodus en een quick match-modus. Ook kunnen vrienden een custom-match tegen elkaar spelen. In de toekomst wordt de rankedmatch-modus nog toegevoegd.

Steel Circus is aantrekkelijk door het snelle spel en de korte potjes. Dit spel lijkt erg op Rocket League van PSyonix, zij het dat je daar met ­auto’s voetbalt. Rocket League kwam in 2015 ook op steam uit in vroegtijdige toegang, voordat de game af was. Deze game werd plots heel populair en weet dat tot nu toe vast te houden. Een ruime 50.000 mensen starten elke maand een potje autovoetbal.

Steel Circus heeft die potentie ook. Iron Mountain Interactive werkt hard om de game tot een succes uit te laten groeien. De Oostenrijkse makers voegen elke maand nieuwe karakters en verbeteringen toe. De game oogt professioneel, met oogstrelend design en goede audio. De karakters zijn divers en met wat humor gebracht. Net als bij veel spellen tegenwoordig zijn er goed uitgewerkte vrouwelijke karakters die niet overlopen van de lievigheid. Gamers die zat zijn van al het schieten, hebben met Steel Circus een heerlijk attractief spel in handen.

Beoordeling: ★★★★★

Iron Mountain Interactive, pc, geen leeftijdskeuring, gratis

Auteur: Marieke Westerterp

Dit artikel is eerder verschenen in het Nederlands Dagblad