Alle leeftijden, PC

11 februari 2015

Games met een serieus element: Verdun en On the ground reporter

In Nederland groeit de game-industrie. Er verschijnen allerlei soorten games, maar ze hebben vaak ook een serieus element. Kijk eens naar deze twee succesvolle voorbeelden.

terug naar Verdun

Het slagveld van het Belgische Verdun is bekend van de Eerste Wereldoorlog. Vooral bekend omdat het de bloederigheid en de zinloosheid van oorlogsvoering in loopgraven laat zien. De Nederlandse studenten Matt en Mike Hergaarden bedachten rond dit slagveld een first person shooter. Zij hadden al enkele jaren simpele games die je via internet speelt gemaakt, die draaiden op een server in huize Hergaarden. De eerste uitwerking van de Verdun-game viel goed in de smaak op gameplatform Steam. In februari is het dan eindelijk zover: dan komt de game uit voor pc. Geïnteresseerden konden in de Steam-testversie al uitgebreid meedoen en feedback geven.

Verdun is gericht op teamwerk en op veel en snel schieten. De Duitsers dreigen de stellingen te overlopen, of jouw team probeert een aanval op de Duitsers. Je raakt anderen, maar sneuvelt zelf ook binnen de kortste keren. Het is doden of gedood worden. De makers willen een match tussen goede gameplay en de juiste historische setting. De spelwereld is realistisch, maar grafisch minder sterk dan hedendaagse gamers gewend zijn. Historisch gezien kloppen de tenues en de wapens wel, evenals het gebruik van gasmaskers en biologische oorlogsvoering met mosterdgas.

Verdun

M2H, Blackmill games, pc via Steam, vanaf € 21,50

reis door Indonesië

In de nieuwe aflevering van On the ground reporter verkent Marlot haar roots door op zoek te gaan in Indonesië. Haar vader komt ervandaan, maar hij praat er niet veel over. Dit keer werkt de NOS mee in de vorm van Joost Karhof, die Marlot op pad stuurt om een nieuwsitem te maken.

Veel Nederlanders hebben een ouder die afkomstig is uit het buitenland. Wat betekent die afkomst? Marlot zoekt de geschiedenis uit, maar ontdekt ook de cultuur. Opvallend trucje is dat je reist via een soort Google Streetview waarbij je via de muis door de omgeving scrolt. Zo reist Marlot van het huis waar haar vader als klein jongetje woonde, naar de plek waar hij vrolijk vliegerde met vriendjes en vervolgens naar de kruising waar hij een executie heeft gezien. Aan het eind leert de speler hoe het bronnengebruik in de media werkt. Wat is een goede bron? Welke teksten helpen je verhaal verder? En welke bronnen laat je achterwege? Dit is het vierde deel van een gameserie die in het mbo-onderwijs wordt gebruikt bij de lessen burgerschap. On the ground reporter is ook via de website te spelen. Een game van goed niveau, wel een tikje serieus als entertainment.

On the ground reporter Indonesia

Butch & Sundance Media, Deviant Uitgevers, gratis, pc

Gonthegroundreporter1 (1)

auteur: Marieke Westerterp

Deze review is ook verschenen in het Nederlands Dagblad.