3+, PC, PS4, Xbox One

8 november 2019

F1 2019: een vroege update

 

In racekampioenschap F1 staat of valt het succes van een raceteam met de kunde om de auto sneller te maken naarmate het seizoen vordert. Een snelle auto in het begin van het jaar is zonder updates traag aan het eind van het jaar in vergelijking met de rest.

F1 2019 is een snelle update van F1 2018. Sinds dit jaar komt de semi-simracer van Codemasters niet tegelijk met de grote games in de herfst uit, maar tijdens het lopende F1-seizoen. Dat is heel goed nieuws voor de fan. Want het kampioenschap eindigt doorgaans eind ­november. Het nieuwe seizoen begint in maart het jaar daarna. Als het nieuwe seizoen begonnen is, voelt de game van het vorige jaar toch ouderwets aan.

F1 2019 voelt helemaal actueel: de nieuwe ­reglementen waardoor de auto’s iets minder downforce hebben, zijn te merken in het rij­gedrag van de auto’s in de game. De F1-speler geniet van prachtige graphics die in vergelijking met vorig jaar een stuk mooier zijn. Zelfs de details zijn goed verwerkt: Zo heeft de Mercedes-auto de kleine rode ster op de motorkap ter nagedachtenis aan de recent overleden F1-legende Niki Lauda. Ook de computer-tegenstanders zijn verbeterd. Ze racen agressiever, gaan voor het gat en blokkeren je als je wilt ­inhalen. De gevechten op de baan voelen ­natuurlijk aan en dat is erg knap. Een minpuntje zijn de vele hergebruikte personen en animaties bij de tussenvideo’s.

F1 2019 laat een aantal dromen van de fans uitkomen: F2-wagens, aanpasbare kleding voor multiplayer, transfers … De vorig jaar al uitgebreide carrièremodus is dit jaar nog beter geworden.

racecarrière

Je kunt ervoor kiezen om via het F2-kampioenschap jouw weg naar succes te banen. Je rijdt dan echter geen compleet F2-seizoen maar een paar scenario’s. Hier bouwt de speler zijn reputatie op als jong talent. Je raakt met je team­genoot verwikkeld in een strijd met jouw rivaal Devon Butler. Samen met hen maak je de overstap naar Formule 1. Dit zet op een mooie manier de toon voor het begin van jouw carrière. Vanaf dit punt is de carrièremodus grotendeels hetzelfde als vorig jaar: kies een team, presteer zo goed mogelijk en verdien geld om updates te krijgen. Pas deze updates tactisch toe om sneller en sneller te worden in het seizoen. Dat dit onderdeel hetzelfde is als vorig jaar is geen probleem. Het maken van carrière is verslavend, omdat je een duidelijk doel voor ogen hebt.

Een gave toevoeging zijn rijder-transfers. Van tevoren is dit niet aangekondigd maar het zorgt voor nog meer afwisseling en ook voor vreemde ­taferelen: Lewis Hamilton in een Red Bull-auto.

De multiplayer is dit jaar completer. Voor het eerst heb je de mogelijkheid om je auto zelf te bestickeren. Daarnaast kan je ook de overall en de helm aanpassen. Zo kan je samen met vrienden een eigen online Formule 1-team met ­dezelfde auto’s maken. Voorheen reed je met de kleuren van de teams en waren de auto’s verder identiek qua prestaties. De opties om je wagen aan te passen zijn beperkt: slechts een aantal stickerpakketten.

F1 2019 doet wat het moet doen; je een echte coureur laten voelen. Rijden zonder assist is een uitdaging en vergt veel oefening. Alle aspecten van het racen zitten erin; gevechten met andere coureurs, strategie, banden en brandstof managen, overleg met jouw engineer en ga zo maar door. De game van vorig jaar was al solide. F1 2019 doet daar een schepje bovenop. Al met al voelt de game steeds meer als een verlengstuk van de echte Formule 1-wereld.

Ps4, PC, Xbox one, vanaf 60 euro

Beoordeling: ★★★★✩

Autuer: : Joël Nahuis

Dit artikel is eerder verschenen in het Nederlands Dagblad