Achtergrond, Alle leeftijden, PC

17 februari 2018

De game Rumu helpt liefde te ontdekken

Rumu, een game over een schoonmaakrobot, laat de speler zien dat liefde geven niet altijd makkelijk is, maar dat het kostbaar is om van anderen te blijven houden.

Rumu is een schoonmaakrobot, met speciale gaven: het apparaat kan ook liefde geven. In het huishouden van David en Cecily, waarin de game zich afspeelt, hebben alle apparaten een unieke emotie: de papierversnipperaar is bijvoorbeeld boos en het tosti-apparaat opstandig.

De baas van de apparaten is Sabrina, een kunstmatige intelligentie. Wat is een machine zonder een zich herhalende nuttige functie?, vraagt ze zich af. Ze begeleidt schoonmaakrobot Rumu tussen de rommel van David en Cecily, de eigenaren van de huishoudelijke apparaten.

In deze game worden kleine emoties steeds groter. Zelfs bij de simpele dialogen. Sabrina verzekert Rumu dat David en Cecily snel terugkomen. Ze zijn met haast vertrokken, vandaar de rommel. ‘Ik houd ervan als ze wat langer afwezig zijn’, zegt Rumu als het ding hoort dat David en Cecily nog steeds niet thuis zijn. ‘Kom, kom’, zegt Sabrina, ‘niet melancholisch worden.’

Als Rumu meer kamers in het huis ontdekt, geeft Sabrina steeds meer vage en ontwijkende antwoorden voor de afwezigheid van David en Cecily. Rumu mag een deel van het huis niet schoonmaken. ‘Als je van me houdt, ga je niet naar binnen’, zegt Sabrina. Rumu: ‘Als Sabrina van me houdt, laat ze me erin.’

RumuTerwijl Rumu en de andere apparaten een enkele emotie hebben ingebouwd, is Sabrina ontworpen om alle soorten menselijke emoties te voelen. Ze is het resultaat van zestien jaar experimenteren met kunstmatige intelligentie rond emoties. Mijn eerste gedachte was dat dit een intelligentie zou opleveren die ongelofelijk gevoelig zou zijn voor emotionele input, niet anders dan een ontwikkeld mens. Na meer overwegingen vraag ik me af hoe het voelt om een machine te zijn die de menselijke emoties kan voelen, maar dan mét een omissie in de code. Of met veertig fouten in de code. Of als de processor oververhit raakt. Of als er te weinig geheugen is om de datastroom te verwerken.

Omdat Sabrina het constant veranderende spectrum van menselijke emoties niet kan hanteren, gaat ze haar code telkens herschrijven in een wanhopige poging om te worden wat David en Cecily willen. Om goed genoeg te zijn. Om te voorkomen dat ze haar volledig opnieuw ontwerpen. Terwijl ze probeert een goede, gehoorzame machine te zijn, geeft Sabrina zichzelf de schuld van wat hen is overkomen.

Als ze onder ogen ziet dat David en Cecily haar zo goed mogelijk hebben geprogrammeerd, valt Sabrina naar hen uit: ‘Waarom bouwt een mens een machine om liefde te voelen?’ ‘Omdat ze niet willen liefhebben.’ In haar gehavende emotionele staat doorziet Sabrina wat elk mens op een zeker moment in het leven ontdekt: liefde brengt moeite met zich mee.

vier soorten liefde
In de game Rumu zie ik vier soorten liefde. Er is de storge, de familiale liefde die David en Cecily aan Sabrina laten zien. Er is eros, als David en Cecily om vier uur in de morgen Sabrina vragen een muziekje op te zetten en even om de hoek te wachten. En er is fileo als Rumu het tosti-apparaat of de koffiepot vertelt dat hij van ze houdt. Als laatste is er agapè te zien als Rumu Sabrina door haar crisis heen praat. Elk van deze liefdes illustreert iets van het brede palet van emoties rond de liefde. Houden van mensen betekent dat je accepteert en weet om te gaan met hun reacties. Als ze geen liefde geven, toch liefdevol reageren. Soms moet je offers brengen. Of hun rommel opruimen.

Rumu
Robot House. Puzzelgame. pc. € 19,99

rumugame.com

Dit artikel is overgenomen van de website gamechurch.com

Auteur: Madeline Turniseed