3+, PC, PS4, Switch, Xbox One

23 april 2020

AO Tennis 2

https://www.youtube.com/watch?

In een tijd dat bijna alle sport is stilgelegd, is tennisgame AO Tennis 2 een welkome afleiding voor de tennisfan. Op tv kunnen we al jaren genieten van toptennis van Federer, Nadal en Djokovic. Maar goede tennisgames blijven gek genoeg vooralsnog uit.

De game heeft de licenties voor Australian Open, de eerste grand slam van het jaar. Jammer genoeg ontbreken veel toppers, zoals Federer en Djokovic. Toch heeft de game een redelijk aantal spelers uit het mannen- en vrouwencircuit weten te vinden.

Na de eerste minuten heb je AO Tennis door. De verleiding is groot om meteen met Rafael Nadal, Wawrinka of Monfils aan de slag te gaan. De animaties van de bekende spelers zijn goed uitgewerkt. De typische forehandzwaai, de service en manier van lopen van Rafael Nadal herken je meteen. Leuke, sfeervolle details zijn het hoorbare gejuich van andere banen bij grote toernooien en het geklik van de fotografen tijdens de wedstrijd. Zo heb je het idee dat je echt een groot toernooi speelt. Je hoort ook ‘Come on, Rafa!’ uit het publiek. De minder bekende spelers, het publiek en alles eromheen zijn een stuk minder uitgewerkt en dat voelt goedkoop. Wat niet meehelpt, zijn de vele schoonheidsfoutjes in animaties. Wanneer de tegenstander een foute service slaat, gaat jouw speler alsnog achter een bal aan die niet komt. Grafisch gezien is AO Tennis wat middelmatig.

De rally’s in deze tennisgame zijn een vermakelijk tactisch steekspel. Hoe goed de topspin, slice of dropshot lukt, ligt aan de plaatsing van de speler. Jouw voetenwerk is belangrijk, net zoals in het echt. Als je maar net op tijd bij de bal bent, is het veel lastiger om de bal goed te raken. Als je doorhebt hoe je de sterke en zwakke punten van elke speler kunt gebruiken, lukt het om je tegenstander alle hoeken van de baan te laten zien. Heel verslavend. En bij een hoge moeilijkheidsgraad zijn de rally’s extra uitdagend vanwege de knappe slagen die ook de tegenstander in huis heeft.

AO Tennis 2 heeft één groot mankement: de speler, maar ook de computer reageert vaak niet. Zo kun je in een zwaarbevochten rally een punt verliezen omdat jouw speler niet reageert. Zeer frustrerend als je een punt zo kwijtraakt. Dit gebeurt meerdere keren in een set en het verpest het speelplezier. Ook het richten en mikken is niet optimaal. Je moet letten op de stip op de baan om te bepalen waar je de bal plaatst. Tegelijkertijd moet je ook op een kleine indicator letten bij de speler die laat zien hoeveel kracht je zet. Doordat je op twee verschillende plekken moet kijken, is het niet makkelijk de bal te slaan zoals je bedoelt.

In de tennisgame kun je het tegen elkaar opnemen in online wedstrijden, scenario’s spelen, enkel- en dubbelwedstrijden en uiteraard de Australian Open zelf. De carrièremodus zit redelijk goed in elkaar. Met een uitgebreide editor kun je zelf een speler maken qua uiterlijk, kleding en vaardigheden. Het is verleidelijk om alle vaardigheden op het maximale niveau te zetten. Je mist dan de progressie die je kunt maken tijdens een carrière.

Trainen, reizen en toernooien kosten energie. Lage energieniveaus veroorzaken weer blessures. Dit kun je verminderen door prijzengeld te investeren in coaches of andere hulpmiddelen. Na wedstrijden moet je interviews afleggen in een statisch perszaaltje waarbij steeds dezelfde vragen worden gesteld. Deze interviews zijn niet goed uitgewerkt en hebben gelukkig niet veel effect op je carrière.

AO Tennis 2 is een bijzondere combinatie van gemiste kansen, onnodige fouten en heel vermakelijke punten. Sommige details zijn heel goed uitgewerkt en andere juist weer niet. Doordat je niet met elke bekende speler op alle grote toernooien kunt spelen, voelt het spel een tikkeltje goedkoop aan.

Big Ant Studios, pc, PS4, Xbox One, Switch, sportsgame, 3+ vanaf € 49,95

Dit artikel is eerder verschenen in Het Nederlands Dagblad