iOS, OS X, PC

28 december 2013

Hearthstone: Heroes of Warcraft – Een potje kaarten tussendoor

Hearthstone, een nieuw kaartspel voor op de tablet, blijkt een verslavend goed spel te zijn.

Eerst was ik sceptisch, toen ik hoorde dat de nieuwste game van gamemaker Blizzard een strategisch kaartspel ging worden. Na World of Warcraft, Starcraft en Diablo, games die hun miljoenen verslaan, verwachtte ik van de nieuwe game iets spectaculairs, iets geweldigs. Hearthstone zou in mijn ogen een oneindig saai kaartspel zijn. Maar toen had ik Hearthstone nog niet gespeeld.

Inderdaad, het is een kaartshearthstonepel à la Magic the gathering. Ik stel een set kaarten (deck) samen uit de bekende karakters en krachten van World of Warcraft. Tijdens het spelen zie je wat de online tegenstander met zijn muis doet. Ik bombardeer de tegenstander met drie bommen door een kaart neer te leggen. Hij reageert met mijn kaart aan te vallen. En zo gaan we door tot een van beide karakterbazen geen punten meer heeft. Na het eerste potje kies ik andere krachten in mijn deck. Dan probeer ik het opnieuw. De game, gemaakt door een kleiner Blizzardteam, heeft een grappig Iers accent en muziekjes.

Advertenties

Kaarten zijn te koop met fictief geld en euro’s, maar ik kan ook mijn eigen kaarten maken. De beste strategie verzinnen, vind ik een aantal uren leuk. Daarna stap ik over op een ander karakter. Het spel krijgt mij te pakken. De potjes duren zo’n tien minuten en kun je even tussendoor doen op een tablet. Hearthstone wordt gratis beschikbaar gesteld. Ik zie in de beta-proefversie geen ruimte voor advertenties. Zou Blizzard echt alleen geld willen verdienen met het verkopen van de gamekaarten of is het doel om weer spelers naar World of Warcraft te trekken?

Hoe kan het dat zo’n simpel spel mij zo fascineert? De balans is heel goed. Er zit vaak een soort sneeuwbaleffect in de potjes, vooral omdat je eerst alleen goedkope kaarten kunt spelen en later de duurdere, krachtigere kaarten. Naast het verzamelen van kaarten houdt ook het quest- en levelsysteem mij aan het spelen. Die elementen kennen we van de eerdere Blizzard-games, die ook wel verslavend genoemd werden.

Hearthstone is opnieuw zo’n game die zo in elkaar zit dat je wilt blijven spelen. Maar dit keer in een ander gamegenre.

Bekijk hier een aantal Youtube-videos van Hearthstone.


Hearthstone: Heroes of Warcraft

Blizzard, cardgame, PC, Mac, iPad, gratis

Waardering: ★★★★★
Geweld: ★✩✩✩✩

Website Hearthstone: Heroes of Warcraft

Auteur: Marieke Westerterp
Eerder verschenen op: nd.nl