Alle leeftijden, Android, iOS

7 juni 2016

Game-app: Miitomo

De app Miitomo is het eerste smartphoneproduct van Nintendo. De spelcomputerfabrikant wilde er lange tijd niet aan: ze bleef investeren in haar eigen spelcomputer de 3DS en de Wii U. Ondertussen ging de consument massaal spelletjes spelen op tablets en smarthones. De superpopulaire Mario-games van Nintendo werden via achterdeurtjes al gespeeld. En dus ging Nintendo om. Topman Satoru Iwata beloofde, nog voor zijn overlijden, toch met game-apps te komen.

Het bedrijf moest ook wel. Tussen 2010 en 2015 daalden de verkopen van zijn games op de spelcomputers Wii’s en de DS’s met 81 en 57 procent, zo becijferde statista.com. Met Minecraft en Candy Crush Saga wordt intussen goed verdiend. Nintendo ging in zee met de Japanse appmaker DeNA en komt met vijf nieuwe apps voor op smartphones en tablets.

vragen

De game-app Miitomo is geen game zoals je zou verwachten. Het draait niet om de bekende iconen van Nintendo, zoals Mario of Nintendo. Het is meer een vriendennetwerk rondom de Mii, je digitale personage. Tomo is het Japanse woord voor vriend. De app heeft de welbekende Nintendo-charme: vrolijke kleuren, ronde vormgeving tot in het lettertype doorgevoerd, met een opgewekte, activerende jingle op de achtergrond. Met jouw eigen Mii kun je praten met de Mii’s van je vrienden. Dat gaat niet via een open chat, maar door middel van vragen die de app je stelt. Wat is je favoriete tv-programma? Welke gebeurtenis heeft indruk op je gemaakt? De antwoorden kun je voorzien van reacties of hartjes. Alle vragen zijn in het Nederlands en worden voorgelezen door een Nederlandse computerstem met een digitaal accent. Helemaal hilarisch wordt het als je vriend in het Engels antwoordt, want de voorleesstem leest op zijn Nederlands de Engelse woorden voor.

outfits

De Mii reageert redelijk intelligent op de vragen en antwoorden door emoties te tonen. Bij iets lastigs, betrekt het gezicht van de Mii.

Heel gezellig allemaal, maar wel wat omslachtig. Net als in een game verdien je punten met alles wat je doet. Beantwoord je een vraag, dan krijg je punten. Reageer je op een vriend, dan krijg je punten. Die punten kun je gebruiken om nieuwe outfits te kopen. Gaat het je allemaal niet snel genoeg, dan koop je punten, zodat je toch die leuke kleding kunt aanschaffen. Van die nieuwe stylish of juist grappige kledingsets maakt de app foto’s waarin je in allerlei poses staat. In de Mii-fotomaker kun je de poses en kleine bewegingen aanpassen, en van teksten, achtergrond en symbolen voorzien. Pak je de foto’s uit je galerij erbij, dan verschijnt je Mii ineens in jouw eigen leven. Deel je de foto’s, dan kunnen je vrienden die van commentaar voorzien.

meisjes

Is Miitomo leuk? Dat ligt eraan hoe grappig of leuk je vrienden zijn. Het voelt wat onbeholpen om via vragen te communiceren, maar voor kinderen kunnen dat juist leuke beginzinnen zijn voor een gesprek. Door de grote invloed van je kledingstijl trekt de app vooral meisjes. Nintendo wist binnen enkele dagen tot enkele miljoenen downloads te komen. De vraag is natuurlijk of gebruikers enthousiast blijven over de app. Opmerkelijk genoeg komt de app Miitomo niet op de spelcomputers uit. De Japanse gamefabrikant wil dus dat je naast de 3DS je smartphone gebruikt om met vrienden te communiceren. ■

Miitomo
Nintendo. iOS, Android. gratis

Beoordeling: ★★★✩✩

miitomo.com

Auteur: Marieke Westerterp
Dit artikel is eerder verschenen in het Nederlands Dagblad – game app Miitomo.