Alle leeftijden, Android, iOS

8 december 2017

Arkanoid vs Space Invaders

Met de game-app Arkanoid vs Space Invaders ga je terug in de tijd. Het is een combinatie van twee games die in de jaren zeventig en tachtig populair waren.

In de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw waren de games Arkanoid en Space Invaders populair. Space Invaders, een game uit 1978 van de Japanse ontwikkelaar Taito, toonde een schietende tank onder een veld aliens die langzaam naar beneden zakten. Als de buitenaardse wezens de bodem van het scherm bereikten, was de speler af. In die goede oude tijd moest je na drie keer af opnieuw beginnen bij het eerste level. Waren alle aliens neergeschoten, dan verscheen er een nieuw veld met iets sterkere en snellere wezens. Space Invaders was veel leuker dan andere games in die tijd.

Bij de game Arkanoid, ook van ontwikkelaar Taito, moest een veld vol steentjes aangetikt worden met een balletje. Het witte balletje stuiterde op een bewegend balkje. Je moest ervoor zorgen dat het balletje er niet naast viel, anders was je af.

Nu, jaren later, is er Arkanoid vs Space Invaders (AvsSI). Deze game combineert de jeugdherinneringen van de huidige dertigers en veertigers. De aliens moeten in deze game binnen de tijd verslagen worden door hun kogels te retourneren, maar de Arkanoid-blokjes zitten in de weg. De kogels, in vele variaties, komen in rap tempo op je af. Kets je een kogel tegen een speciale steen, dan is ineens het witte balletje terug. Voor spelers van toen is deze game een heerlijke herinnering aan vroeger. Maar niet te lang, want dan schieten de aliens weer. De game pakt haar spelers in door op het juiste moment te versnellen of nieuwe mogelijkheden toe te voegen. De gedachte het level binnen de tijd te moeten halen, voegt nog een vleugje spanning toe.

nostalgische gevoelens

In de 39 jaar dat Space Invaders bestaat is er veel veranderd. Space Invaders was destijds nog in zwart-wit. Het speltempo ligt vele malen hoger en veel sneller krijg je nieuwe kogels of levels aangeboden. Net als veel hedendaagse games moet je met enige regelmaat een stevige eindbaas verslaan. AvsSI heeft zelfs een verhaallijn, die op Star Wars-wijze begin met omhoog lopende tekst.

Helaas is het verhaal mager en lezen jongeren de Engelse tekst meestal niet. Gelukkig belemmert dat geenszins het grote plezier dat deze combinatie van iconische spellen geeft. AvsSI kietelt niet alleen de nostalgische gevoelens van dertigers, ook veel kinderen reageren waarschijnlijk enthousiast op deze snelle attractieve game. Wel is de normale speelstijl wat makkelijk: level 18 is het eerste leven dat ik niet in een keer haal. (En als ik mijn prestaties vergelijk met mijn zoontje, dan is er wel iets blijven hangen van die vele uren dat ik Arkanoid en Space Invaders gespeeld heb.)

AvsSI is voor € 5,49 te spelen op smartphones en tablets. Overigens zijn er in de appwinkels talloze gratis apps te vinden met alleen Arkanoid of Space Invaders.

Arkanoid vs Space Invaders
Square Enix, € 5,49

Auteur: Marieke Westerterp

Dit artikel is eerder verschenen in het Nederlands Dagblad.