3DS, Achtergrond

11 februari 2015

De nieuwe 3DS komt eraan

Over twee dagen ligt de nieuwe versie van de 3DS in de winkels. De New Nintendo 3DS is krachtiger, beter te besturen én geschikt voor Amiibo.

Hoewel games op de smartphone gemakkelijk onder handbereik zijn, blijft Nintendo inzetten op de handzame spelcomputer. Of het genoeg is om de westerse klant te bekoren, moet blijken. In Japan, waar het apparaat vandaan komt, werden er in een week 1,4 miljoen exemplaren verkocht.

Het eerste dat opvalt, is dat het scherm een slag groter is vergeleken met zijn voorganger. Daarna valt de C-stick op. Met deze ronde knop is het bovenste scherm als een camera te besturen. Twee wensen van 3DS-bezitters gaan in vervulling: de spelcomputer heeft een krachtiger processor, zodat de laadtijden korter worden. Ook kunnen micro SD-kaarten worden gebruikt.new nintendo 3ds

Als je de 3DS vastpakt, blijkt dat er twee knoppen bijgekomen zijn aan de achterkant. Met de zl- of zr-toets kan de zoom of het wisselen van tabblad worden bediend. Meer besturingsmogelijkheden dus, waardoor cameravoering niet meer door de gamemaker bepaald wordt. Ook gaat internetten dan gemakkelijker.

De 3DS verdient zijn naam aan het driedimensionale beeld. In een schuddende auto was het voorheen moeilijk om 3D-weergaves goed te blijven zien. In de nieuwe versie is een stabielere 3D-weergave. De camera is uitgerust met headtracking. Blijft het hoofd op dezelfde plek dan compenseert het beeld de bewegingen van de 3DS. Handig voor onderweg.

Amiibo

De plastic spelfiguurtjes genaamd Amiibo zijn op de nieuwe 3DS te gebruiken, omdat de NFC-techniek is toegevoegd aan de handheld. Heb je bijvoorbeeld Mario gekocht voor de Wii, dan is dit plastic actiepoppetje nu ook op de draagbare spelcomputer te gebruiken. Via de actiefiguren kunnen spelers hun prestaties in een game meenemen als ze op een andere spelcomputer gaan spelen. Spelen met de Amiibo-Mario levert andere wapens en voorwerpen op dan met Amiibo-Link. Een Amiibo-karakter kan ook naast de speler meespelen in de game.

games

Tegelijk met de spelcomputer verschijnen er twee nieuwe games: een fantasierijk sprookjesavontuur in Legends of Zelda: Majora’s Mask en het actiespel Monster Hunter 4 Ultimate met gevechten tegen monsters. Nintendo eert de eerdere investeringen in Nintendo-games door alle 3DS-games ook op het nieuwe apparaat speelbaar te maken. In de toekomst verschijnen er games exclusief voor de nieuwe spelcomputer. Ook de gegevens van een gewone 3DS kunnen overgezet worden naar de nieuwe 3DS.

De nieuwste 3DS is zwart of wit gekleurd, met daarnaast keus uit twaalf verschillende covers. De XL-grootte komt in zwart- of blauw-metallic. De nieuwe spelcomputers kosten net onder de 200 euro, maar dan moet wel de oplader los aangeschaft worden. Een opvallende keuze.

New Nintendo 3DS, € 185. Oplader € 11 New Nintendo 3DS XL, € 199. Oplader € 14

auteur: Marieke Westerterp

Dit artikel is eerder verschenen in het Nederlands Dagblad.