overige

8 november 2019

Viral: Waar is Fornite? Plots werd de game onspeelbaar

Met 250 miljoen geregistreerde accounts is Fortnite het populairste videospel ter wereld. En dus ging er een golf van paniek de aardbol rond toen op zondagavond het licht ineens uitging bij de game.

Spelers die op dat moment speelden, konden meemaken hoe tijdens het evenement ‘The End’ hun geliefde online wereld werd opgezogen door een zwart gat. Dit markeerde het einde van seizoen 10 van het spel. Plots werd het hele spel onspeelbaar. Spelers konden op hun beeldschermen een zwart gat zien en wat achtergrondgeluiden horen, maar niet verder spelen.

En dat zorgde voor de nodige angst. Want stel nou dat ‘The End’ niet alleen voor het einde van dit seizoen zou staan … maar voor het hele spel? #Fortnite en #FortniteBlackout werden trending op Twitter, op YouTube en TikTok werden in rap tempo filmpjes geplaatst van geschokte gamers die ten einde raad waren. In Amerika waren veel kinderen extra lang vrij wegens Columbus Day, dat op 14 oktober viel en de aankomst van Columbus in Amerika viert. Lekker veel tijd om Fortnite te spelen, hadden ze misschien gedacht. Maar de realiteit was: lekker veel tijd om naar een zwart gat te kijken.

Wie de cijfers erbij pakte, wist dat het bijna onmogelijk was dat het spel echt voorgoed ten einde zou zijn. Daar is het simpelweg te succesvol voor. Fortnite won in ruim twee jaar razendsnel terrein op verschillende gameconsoles en telefoons. Volgens cijfers van techpagina The Verge bracht dat bijna 300 miljoen dollar in het laatje voor Fortnite – in april 2018 alleen. Voor spelers staat de pot prijzengeld voor 2019 op 100 miljoen.

Bij het eerste wereldkampioenschap Fortnite, dat afgelopen zomer gehouden werd in New York, werd 30 miljoen dollar verdeeld. Een deel daarvan ging naar Nederland. Er zijn meerdere Nederlandse toppers actief, maar in het duoternooi eindigde Nederlander Dave Jong (Rojo) het hoogst. Hij werd met zijn Britse teamgenoot tweede, wat hen samen 2,25 miljoen dollar opleverde.

Op de TikTok-pagina van The Washington Post is een filmpje gedeeld van een journalist die zich met een verbijsterde blik afvraagt of Fortnite ooit nog wel terugkomt. Waarschijnlijk wel. Misschien is het zelfs al terug als je dit leest: volgens Twittergebruiker @Lucas7yoshi staat in de codetaal van Fortnite.com zelf dat het evenement ‘The End’ eindigt op dinsdag. Vermoed wordt dat dan seizoen 11 en chapter 2 gaan beginnen. Oftewel: een nieuwe versie van Fortnite met mogelijk een helemaal nieuwe kaart. Wat dit alles tot een hele geslaagde pr-stunt zou maken.

Auteur: Mara Wienke

Dit artikel is eerder verschenen in het Nederland Dagblad