overige

23 april 2020

Schaduwgamen

Shadow is een opvallende nieuwe cloud-gaming dienst. Bij Shadow huur je een computer in de cloud waarmee je games afspeelt.

Ook het gamen verplaatst zich steeds meer naar de cloud. In de toekomst is er een kans dat we games spelen via de cloud en dus zetten grote partijen hierop in. De spelcomputerfabrikanten Sony en Microsoft hebben al clouddiensten, zoals Playstation Now en Project xCloud. Google probeert de markt te veroveren met Google Stadia. Het Nederlandse bedrijf Utomik doet een duit in het zakje. En nu is er Shadow van Franse bodem. Investeerders hebben 100 miljoen gestopt in het bedrijf dat nu 70.000 klanten en tweehonderd medewerkers telt in San Francisco en Parijs.

Shadow biedt een high-end computer in de cloud aan en belooft dat je zo elke game kunt spelen op elk device. Dat betekent dat je je eigen pc niet om de twee jaar hoeft te vervangen vanwege het feit dat games steeds hogere eisen stellen aan de pc. Vanaf 12,99 euro per maand huur je een redelijk krachtige computer met Full HD-beeld, een goede grafische kaart en 256 gigabyte geheugen. Wie meer betaalt, kan 4K-beeld toevoegen, als je ook een 4K-beeldscherm hebt. Met het goedkoopste Shadow-abonnement betaal je 156 euro per jaar, terwijl een nieuwe pc voor gamen al snel richting de duizend euro gaat. Deze prijsstelling maakt Shadow heel interessant.

Via Shadow start je in de cloud een pc met Windows 10 op. Dat ziet er net zo uit als op je gewone pc. Je herkent de Shadow-pc aan het rondje bovenin. Daarna download je games, bijvoorbeeld via het bekende pc-platform Steam. En dan lekker gamen. Of andere zware taken doen zoals video’s editen. Bij Shadow kun je deze games vervolgens ook op je smartphone of je tv spelen.
Bij cloudgamen is de hamvraag of het ook snel genoeg is. Spelers willen geen vertraging of latency ervaren. Als je met de muis klikt, wil je dat je spelfiguur snel reageert, anders ben je misschien te laat en verlies je. Telkens verliezen is niet leuk. Shadow heeft krachtige servers staan en belooft te werken vanaf een internetsnelheid van 15 mb/s. Voor Nederland, Engeland en Duitsland werkt Shadow met een speciale server-kamer in Amsterdam, zodat er zo min mogelijk vertraging is. Dit datacenter gebruikt evenveel energie als 170 huishoudens, maar dat is wel groene energie.

Op de pc voel ik geen vertraging als ik Tricky Towers, Apex Legends, World of Warships of Destiny 2 speel. Ik krijg op 2.4Ghz-wifi wel zestig beelden per seconde. De dienst raadt een 5 Ghz-wifi aan, maar juist oudere pc’s kunnen dat niet. De Shadow-pc haalt veel hogere snelheden dan mijn oudere pc. Omdat de Shadow-pc zo krachtig is, downloadt hij de games heel snel. Wel haperen de games die ik speel een enkele keer. Dat kan aan Shadow, maar ook aan mijn internetverbinding liggen. Ook werkt de muis niet lekker bij een paar van de games die ik geprobeerd heb. Soms werkt Shadow echt goed genoeg, maar geregeld ook nog niet.

Op mobiel is het verrassend om je Windows-desktop en je pc-games terug te zien. Vooral high-end-games leveren supermooi beeld op. Een aantal games is niet afgestemd op spelen zonder keyboard en muis. Wel legt Shadow een controller-laag over je scherm heen waardoor je knoppen hebt om mee te spelen. Helaas werkt dat niet bij alle games. Via de Android-app ervaar ik een forse vertraging, waardoor het niet leuk speelt. Dat kan ook aan de game liggen of aan het internet, maar in ieder geval is de game onspeelbaar.

Shadow is heel voordelig voor pc-gamers, maar werkt nu nog onvoldoende. De beloftes zijn vooralsnog groter dan wat de service waarmaakt. Als de issues opgelost worden, is het concept van een pc huren zeker interessant.

Shadow, cloudgaming, vanaf 12,99 per maand

Dit artikel is eerder verschenen in Het Nederlands Dagblad