overige

23 april 2020

Ouderlijk toezicht voor spelcomputers wordt steeds geavanceerder

Niet alleen games ontwikkelen zich, ook het ouderlijk toezicht wordt steeds geavanceerder. Bij de Xbox kunnen ouders sinds kort per game een tijdslimiet instellen.

Veel ouders worstelen ermee: hoe zorg je ervoor dat het gamen een beetje binnen de perken blijft? Als ze kind zijn, ben je er vaak bij. Maar in de tienerleeftijd zijn ze oud genoeg om alleen thuis te blijven, maar nog niet altijd volwassen genoeg om het gamen binnen de perken te houden. Dan begint het spel van grenzen stellen, maar ook loslaten. Instellingen voor ouderlijk toezicht kunnen je kind helpen om te beseffen waar de grenzen liggen.

Bij alle drie de spelcomputers kun je aangeven hoelang er gespeeld mag worden en tot hoe laat. Bij de Xbox en Playstation begint de controle met het maken van een profiel voor je kind. Bij Nintendo Switch stel je grenzen per apparaat. Sony geeft het meeste vrijheid bij het instellen. Zo kun je als ouder een dertienjarige toch 12+-games verbieden. Playstation gaat uit van de Pegi-leeftijdskeuring. Het kan zijn, zeker voor christenen, dat je eigen keuring afwijkt van de Pegi-keuring.

Geef je je kind toegang tot online gamen, chatten en het zien van content die door de community gemaakt is? Op die content zit geen Pegi-leeftijdskeuring. Handig is het instellen van een bestedingslimiet. Zo voorkom je onverwachts hoge rekeningen.

Het bewaken van de speeltijd is vriendelijk in te stellen: je kind kan een melding krijgen, maar daardoor wel het potje gamen afronden. Verwacht je dat je kind die melding negeert, laat de PS4 dan zichzelf uitschakelen. Nog een tip: scherm het aanmaken van nieuwe profielen af in de instellingen.

Na enig worstelen met profielen komen we uit bij de uitgebreidere mogelijkheden van Microsoft’s spelcomputer Xbox. De mooie nieuwe feature laat je dus per game de tijd instellen. Ouders kunnen zo hun eigen 18+-games uitsluiten voor hun minderjarige kroost. En bijvoorbeeld Fortnite tot een uur beperken, terwijl je kind wel twee uur op YouTube mag. Aan het begin van een gamesessie en als de tijd bijna om is, krijgt de gamer een melding in beeld. Zoon- of dochterlief kan vragen om meer schermtijd. Dat komt binnen via de mail en een app op de ouderlijke smartphone.

Nintendo gebruikt ook een app om via de Pegi-rating de beperkingen in te stellen voor de spelcomputer Switch. Wel moet je zorgen dat de Switch de wijzigingen ophaalt. Helaas kan de limiet niet per gebruiker ingesteld worden. De Japanse spelcomputer telt af per minuut en er rinkelt een belletje als de tijd om is. Daarna kan het kind gewoon doorspelen; de ouder wordt via de app geseind dat de limiet overschreden wordt. Aankopen via de winkel moeten online uitgezet worden, niet via de app.

Naast het instellen van beperkingen, is het nodig met je kind te spreken over wat de schermtijd met hem of haar doet. Kinderen en jongeren zijn uiteraard creatief in het ontduiken van schermtijdslimieten. Als de eigen beeldtijd om is, kan er via een vriendje of de smartphone alsnog gegamed worden. Belangrijker is dus het aangaan van het gesprek met als doel bij je kind wat zelfinzicht en zelfcontrole te ontwikkelen. Daar hebben ze echt wat aan als ze op een dag het huis uitgaan en eindeloos kunnen gamen.

Auteur: Marieke Westerterp

Dit artikel is eerder verschenen in Het Nederlands Dagblad