overige

23 april 2020

Loop door het Jeruzalem van Jezus’ tijd in Minecraft

Jong Protestant heeft het Jeruzalem van de tijd van Jezus nagebouwd voor het computerspel Minecraft. Kinderen van tussen de 9 en 16 jaar kunnen tien puzzels oplossen. Met deze Paaschallenge leren ze bijbelverhalen over Jezus kennen.

Minecraft is al jaren een van de populairste games ter wereld. Het is een virtuele wereld waar je kunt rondlopen en zelf dingen kunt bouwen. Vooral jonge mensen spelen het spel.

Jong Protestant speelt daar nu op in, door spelers uit te nodigen in de wereld van de Bijbel. Het oude Jeruzalem uit de tijd van Jezus is nagebouwd. Daardoor kunnen kinderen allerlei bekende plekken bezoeken: de tempel, de paleizen van Herodes en Pilatus, de hof van Getsemané, de bovenzaal waar Jezus het laatste avondmaal had met zijn vrienden en Golgota.

Op deze plekken moeten ze puzzels oplossen die gaan over de bijbelverhalen van de laatste dagen van Jezus. In de spellen maken de spelers niet alleen kennis met de wereld uit de tijd van Jezus maar moeten ze ook een keuze maken: wil ik Jezus eigenlijk wel volgen naar zijn nieuwe wereld. De afloop van de Paaschallenge speelt zich af in het graf van Jezus waarbij de spelers een keuze moeten maken uit twee opties.

De Minecraft Paaschallenge is te downloaden via de website van Jong Protestant en is geschikt voor de Windows desktop- en Mac-versies van het spel. Omdat Minecraft een fantasiewereld is, lopen sommige dingen er anders dan in de ‘gewone’ wereld. Zo kun je er monsters treffen. De makers van de Paaschallenge adviseren om die functie uit te zetten: ‘Zet het spel op “peaceful”. Dat scheelt veel monsters in Jeruzalem.’ Verder adviseert Jong Protestant om ook de functie waarbij je kunt vliegen uit te zetten. ‘Dan moet je echt lopen. Jezus heeft ook niet gevlogen.’

Omdat Minecraft een fantasiewereld is, lopen sommige dingen er anders dan in de ‘gewone’ wereld. Zo kun je er monsters treffen. De makers van de Paaschallenge adviseren om die functie uit te zetten: ‘Zet het spel op “peaceful”. Dat scheelt veel monsters in Jeruzalem.’ Verder adviseert Jong Protestant om ook de functie waarbij je kunt vliegen uit te zetten. ‘Dan moet je echt lopen. Jezus heeft ook niet gevlogen.’

Er zijn tien puzzels – waarvan de negende in drieën is verdeeld, dus eigenlijk zijn het er twaalf – en er zijn bonusopdrachten. Ze voeren de speler langs onder andere de voetwassing, Barabbas, de onthoofding van Johannes en Jezus die huilt.

Auteur: Remco van Mulligen

Dit artikel is eerder verschenen in Het Nederlands Dagblad