overige

23 april 2020

FIFA-speler verbannen

Wat trekt de aandacht op sociale media? Vandaag: een gamer die niet langer mag spelen.

Game-uitgever Electronic Arts heeft een beroemde FIFA-speler verbannen van alle games en diensten van het bedrijf. De gamer heet Kurt Fenech en staat ook wel bekend als Kurt0411. Hij is beroemd geworden om de video’s die hij maakt over de voetbalgame en door het meedoen aan wedstrijden. Kurt had al maandenlang ruzie met het bedrijf.

Electronic Arts publiceerde een bericht op Twitter met een uitleg over de gebeurtenis. Daarin schrijft de uitgever dat Kurt in november 2019 al was uitgesloten van officiële wedstrijden rond de game, toen hij medewerkers en andere spelers bedreigd zou hebben. Vervolgens plaatste Kurt nare berichten over medewerkers van Electronic Arts op sociale media en motiveerde hij anderen om hetzelfde te doen. Ook spuugde hij in een video op een logo van het bedrijf.

Electronic Arts stelt dit gedrag niet te tolereren, dus is het account van Kurt verbannen van alle Electronic Arts-games en -diensten. ‘We maken games voor gemeenschappen en spelers om plezier hebben. Een veilige en plezierige ervaring voor iedereen zonder angst voor intimidatie of misbruik is daar een essentieel onderdeel van.’

Kurt reageert via Twitter op het nieuws naar zijn bijna honderdduizend volgers: ‘Ik heb nooit iets gezegd wat ik niet had moeten zeggen. Dit gaat dieper dan je denkt. Ze willen niet dat ik meedoe aan evenementen, omdat ze bang zijn dat ik ze win.’ Vervolgens lijkt Kurt het bedrijf weer te bedreigen. ‘We zullen ze verslaan. Zij hebben geld, maar wij hebben aantallen.’ In de reacties plaatsen fans afbeeldingen van ratten en guillotines, en praten ze over een leger.

De gamer is zo bekend onder FIFA-spelers, dat zijn naam zelfs tijdelijk in Nederland trending was op Twitter. Nederlandse volgers van Kurt zijn niet onder de indruk van de actie. ‘Succes EA door die domme actie is een enorm deel van de community nu tegen jullie gewerkt’, schrijft Rick Nachtegaal bijvoorbeeld. ‘Ze bannen specifiek Kurt omdat zijn publiek in sneltreinvaart aan het groeien is en ze bang zijn voor negatieve feedback van hem en zijn community’, schrijft Pogball. Toch zijn er ook gamers die de actie van Electronic Arts steunen. Dat is te lezen in de reacties op het originele bericht van het bedrijf. ‘Dit zou veel vaker moeten gebeuren’, schrijft Brodie McDonald. ‘De gaming community moet zich realiseren dat wanneer er iets op het internet wordt gezegd het niet direct oké is of los staat van juridische gevolgen.’

Auteur: Erwin Vogelaar

Dit artikel is eerder verschenen in Het Nederlands Dagblad