Alle leeftijden, PC, PS4, Switch

8 december 2017

Tricky Towers, een heerlijke variant op Tetris

Tetris, hoe moeilijk kan dat zijn? Nou, de Tetris-variant Tricky Towers is heerlijk uitdagend.

Het wereldberoemde spel is spannender gemaakt doordat de zijmuren ontbreken en je nu een toren moet bouwen. Het plaatsen van de neervallende blokjes blijft precies gelijk.

Spelers die een stevig fundament hebben, waar elk soort blokje mee uit de voeten kan, zullen hoger komen. Als een blokje niet helemaal past, doet de zwaartekracht zijn werk: het blokje komt scheef te liggen of valt van de toren af. Wie te lang scheef gaat, trekt de hele toren om. Maar wie juist een goed evenwicht weet te houden, kan ook in de breedte uitbreiden.

reuzenblokken

Als verrassing komen er ineens reuzenblokken uit de lucht vallen. Uiterst lastig om die goed te plaatsen op je toren. Of er verschijnt opeens een wolk voor je toren. Zie dan de blokjes toch op de juiste plek te krijgen. Het weer telt ook mee: regen, wind en storm, alles komt langs om jouw spel chaotisch te maken.

De speciale krachten helpen om een lastige spelsituatie net dat juiste zetje in de goede richting te geven. Naast elke toren zit een tovenaartje op een wolk om te laten zien welke krachten je tot je beschikking hebt.

De termen die in de game worden gebruikt en de tovenaars geven een magisch sausje aan het spel. Wie echt alles met magie buiten de deur wil houden, zal daarom wat moeite ervaren bij de game Tricky Towers. Toch zijn de magische krachten slechts een dun laagje en ze hebben geen enkele diepere betekenis voor de game.

Net als bij de oude Tetris-game, werk je jezelf eigenlijk steeds meer in de nesten, tot ‘game-over’ verschijnt. En dan begin je opnieuw, want dat moet toch beter kunnen.

De spelmodi zijn behoorlijk uitgebreid. Bouw binnen een minuut tot in de wolken of houd je blokken juist onder een lijn. Zorg dat je maar drie blokjes laat vallen.

Tricky Towers is een stuk competitiever en veel leuker dan het originele spel. Speel voor de ranglijst, tegen je vrienden of vreemden. Jong en oud kan al snel uit de voeten met de basale besturing. De korte spelletjes bouwen lekker de spanning op en na verlies staat de herkansing voor je klaar. De opwekkende muziekjes en vrolijke kleurtjes vervelen niet. Met de toernooifunctie kan gestreden worden om de beste speler van de maand te worden. De vrolijke setting, eenvoudige besturing en het competitieve element maken dit een complete familiegame.

gekke humor

De makers, het bedrijf Weirdbeard Games uit Amsterdam, hebben bewust aangestuurd op een game die voor iedereen te spelen is. ‘Onze games zijn een gezonde mix van een goed, leuk spel, en een beetje van onze ­gekke humor.’ Deze game was de eerste die op pc en Playstation 4 uitkwam.

Eerder maakten ze 99 Bricks: Wizard Academy, een Tetris-achtig spel voor smartphones en ­tablets.

Tricky Towers

Weirdbeard Games. PS4, pc, switch € 14,95

Beoordeling: ★★★★★

trickytowers.com

Auteur: Marieke Westerterp

Dit artikel is eerder verschenen in het Nederlands Dagblad.
Note: sinds oktober 2018 is de game Tricky Towers ook uit op de spelcomputer Switch.