7+, PS4, Xbox One

16 december 2017

Yooka Laylee is een misser

In de platformgame Yooka Laylee rennen en springen vrolijke gamekarakters door kleurrijke werelden. Yooka Laylee is een compleet nieuwe game in dit genre dat eerder zo populair was.

Nintendo’s icoon Mario is groot geworden door heerlijk optimistisch van platform naar platform te springen. Platformgames zijn van die fijne, positieve games, waarbij ­kinderen leren doorzetten, omdat ze met een klein beetje proberen steeds verder komen in het spel.

Het genre platformgames kwam in 2017 helemaal terug met spellen waarin oude iconen de hoofdrol spelen, als Sonic, Banjo-Kazooie en Crash Bandicoot. De game Yooka Laylee is gemaakt door het gamebedrijf dat eerder de bekende Banjo-Kazooie-games en Donkey Kong-games maakten.

Qua sfeer zit het met Yooka Laylee helemaal goed: de game oogt zeer kleurrijk en enthousiasmerend. De karakters maken een sympathieke en schattige indruk. Met zijn frisse groene kleur springt kameleon Yooka rond in een ­primair gekleurde wereld. De geluidjes passen er perfect bij en maken Yooka nog aardiger. Yooka Laylee lijkt op Mario-games, maar dan in een andere setting. Dat spreekt kinderen zeker aan. Probeer deze wereld maar, en als het misgaat is het hooguit ‘oeps’.

Yooka Layleemisser
Toch struikelen Nederlandse kinderen als het verhaal verteld wordt in Engelstalige tekstballonnen. De personages brabbelen slechts in gekke klanken. Hele gesprekken zit de speler weg te klikken en dat is een domper op de spelbeleving. Oudere tieners die het Engels wat meer machtig zijn, kunnen hier wel mee uit de voeten, maar voor hen is de geel-groene spelsetting niet aansprekend. Het is een misser dat de uitgever een spel op de markt brengt zonder vertaling.

Wie toch het verhaal tot zich neemt, ontdekt dat de grote schurk alle boeken van de wereld wil stelen. Daaronder grist hij ook een magisch boek van Yooka en Laylee weg, waarbij de bladzijden over de wereld fladderen.

Uit het verhaal kun je een verwijzing halen naar de echte wereld, waarin bijzondere boeken ook een belangrijke richtinggevende rol hebben. Aan Yooka en zijn makker Laylee de taak om de bladzijden weer te vinden. Die zitten verstopt in de leuke puzzels, hindernissen en spellen. Zo moet je een race afleggen in een bepaalde tijd of een springparcours met goed gevolg doorlopen. De afzonderlijke puzzels zijn qua creativiteit en moeilijkheidsgraad prima uitgevoerd. Wel jammer dat sommige mini-games wat casino-elementen bevatten.

verboden ruimtes
Deze nieuwe platformgame ontbeert een duidelijke lijn die de speler kan volgen. Al ronddwalend stuit je onvermijdelijk op verboden ruimtes waar je alleen bij kunt als je bepaalde kwaliteiten hebt ontwikkeld. Het is erg onduidelijk waar je dan heen moet om die kwaliteiten op te doen. Dat drukt de spelbeleving in de mineur. Tel daarbij op dat een speler geen voortgang ervaart: er zijn niet echt levels en ook is er geen beslissend eindgevecht tegen een sterkere tegenstander, zodat de speler kan laten zien dat hij sterker is geworden. Al zoekend missen spelers van deze game zulke gebruikelijke ankerpunten die de voortgang markeren. En je krijgt dus ook geen mentaal schouderklopje waardoor het spelplezier verhoogd wordt. Dat maakt dat het verzamelen van pagina’s of ganzenveren voelt als huiswerk in plaats van een beloning omdat je weet dat je op de goede weg zit.

Yooka Laylee geeft een positieve, vrolijke indruk; de gamebeleving wordt echter onderuitgehaald door een gebrek aan lijn in de game en een gebrek aan Nederlandse vertaling. Jammer, want het was leuk geweest als er een goede platformgame was naast de overbekende Mario-franchise. ■

Yooka Laylee
Playtonic games. PS4, Xbox One, vanaf € 29,99 7+

Beoordeling: ★★✩✩✩

playtonicgames.com

Auteur: Marieke Westerterp

Dit artikel is eerder verschenen in het Nederlands Dagblad.