12+, 3DS, 7+, PS3, PS4, Wii U

13 november 2014

Top 3 familiegames

Met welke games kan een hele familie plezier beleven? Het Nederlands Dagblad koos er drie uit het aanbod van deze herfst: Fantasy Life, Little Big Planet 3 en Sonic Boom.

Het is een beetje willekeurig, maar We Sing Pop, Just Dance en Let’s Sing zijn afgeserveerd voor het lijstje familiegames, omdat ze vooral meisjes aanspreken. En vanwege het jongensachtige komen voetbal- en racegames ook niet op het lijstje. Games waarbij meerdere spelers tegelijk op hetzelfde apparaat spelen, krijgen een voorkeursbehandeling.

1. Little Big Planet 3

Little Big Planet 3 is een echte familiegame. De sokpoppen die rondrennen in een speelgoedwereld zijn aandoenlijk, maar tegelijk behendig genoeg om niet zielig gevonden te worden. Spelers kunnen niet alleen tegelijk gamen, maar ze worden uitgenodigd elkaar te helpen. Hoofdpersonage Sackboy kan nu ook klimmen. Zijn vriend Toggle wisselt in gewicht. Handig als er op een knop gedrukt moet worden om een hefboom te openen. Oddsock springt tegen muren op en Swoop vliegt. Zo kan Sackboy met Swoop meevliegen als hij niet over een muur kan komen. De uitdagingen zijn op meerdere manieren op te lossen en zo worden oudere kinderen uitgenodigd om inventief te zijn.

Sony. platformer, PS3, PS4. vanaf 26 november, € 65 7+

2. Fantasy Life

Fantasy Life Met Fanatasy Life krijg je een game die je op verschillende manieren kunt spelen. In dit rollenspel kan een speler alleen maar mooie kleding maken, als ridder vechten of het verhaal volgen. Of van alle drie een beetje. Je kunt makkelijk van beroep (zoals visser of kleermaker) wisselen. Zo kun je eerst een visje vangen en die later koken als je kok bent.

Vanwege de ronde getekende vormgeving en de vele vreemde wezens is het wat kinderlijker dan The Sims 4. De wereld lijkt op Zelda, met kleine huizen waar de camera boven hangt. Via de multiplayer-modus kunnen spelers voorwerpen ruilen en samenspelen met andere 3DS-bezitters.

Nintendo. 3DS. € 45 7+

3. Sonic Boom

SegaSonic, de racende egel, heeft de talenten van zijn vrienden nodig om de wereld te beschermen tegen het kwaad. Dus kunnen meerdere gezinsleden tegelijk spelen, of kan een enkele speler wisselen tussen de gamefiguren Amy en Knuckles. Sonic Boom is een iets stoerdere game waarbij Sonic niet alleen sneller dan het geluid rent, maar een wereld verkent en avonturen beleeft.

Opvallend is dat Sonic met vuisten en voeten vecht, waarbij de tegenstanders wel zwaaien met zwaarden. Sonic gebruikt een laserstraal om vijanden dichtbij te halen of weg te gooien. Grote monsters worden verslagen door ze te bekogelen. Stripachtig geweld dus in deze vlotte race-actiegame. Gevorderden vinden extra uitdaging in de extreem moeilijke modus. Een soortgelijk spel, genaamd Sonic Boom Shattered Crystal, verschijnt voor de 3DS.

Sega. Wii U. vanaf 21 november. € 49 7+

eervolle vermelding

De games Disney Infinity of Skylanders zijn ook geschikt voor een bredere leeftijdsgroep. Deze krijgen een eervolle vermelding op het lijstje ­familiegames. Deze games zijn al eerder besproken in deze rubriek. Dat is terug te vinden op nd.nl/skylanders

auteur: Marieke Westerterp

Dit artikel is eerder verschenen in het Nederlands Dagblad.