7+, PC, PS4, Switch, Xbox One

18 januari 2019

Starlink Battle for Atlas: Avonturieren in de gigantische ruimte

Kinderen die van ruimteavonturen houden, hebben met Starlink Battle for Atlas een fantastische game in handen. Het spel heeft de potentie om een succes als Skylanders te worden. Mits de saaie elementen weggepoetst worden.

Alleen al het uitpakken van de doos is voor kinderen een feestje: Starlink combineert een ruimteavontuur met plastic ruimteschepen, wapens en poppetjes. En dus kan er al real lifegespeeld worden voordat de game ook maar gestart is. De wapens klikken gemakkelijk vast op de vleugels. Meerdere vleugels kunnen op elkaar gestapeld worden om een eigen ruimteschip te bouwen. Het ruimteschip klik je op de controller vast en daarmee verschijnt je ruimteschip ook in beeld.

Sterrenstelsel Atlas

Het avontuur in het sterrenstelsel Atlas begint. Professor Saint Grand wordt ontvoerd door het duistere Verdwenen Leger. In enkele korte scènes wordt deze kwade fractie, gehuld in rode gewaden en een duistere wereld, angstaanjagend neergezet. Een beetje minder was passender geweest bij deze game.

Starlink Battle for AtlasGelukkig ben jij lid van een team dat de wereld gaat redden van de ondergang. Kies welke mannelijke of vrouwelijke superheld je wilt zijn. Dit zijn geen overpowerde zelfverzekerde superhelden, maar juist jongeren die hun best doen om goed te doen. Je boost van planeet naar planeet en duikt door de dampkring heen om ook op de planeet nog behoorlijke afstanden af te leggen.

herhaling

Starlink is een leuke mix van de wereld ontdekken, vechten, missies voltooien, planten en grondstoffen verzamelen en dieren scannen. De game biedt de vrijheid om je eigen spel te maken, maar kent ook wat saaie stukken. De afstanden zijn soms groot en de missies herhalen zich net te vaak. Het is prima om een of twee keer de prime te moeten verslaan, maar als je het vier keer moet doen, is het vervelend. Ook de wapens upgraden is een langdradig klusje.

Starlink Battle for AtlasIn Starlink zijn verschillenden soorten wapens, zoals een warm en een koud wapen. Sommige vijanden zijn niet te verslaan met een koud wapen. Trek je dat plastic wapen van je ruimteschip af en kies je een warme, dan versla je de vijandige dieren of monsters gemakkelijker – mits je een goede tactiek van ontwijken en aanvallen uitvoert. Elk ruimteschip kan twee wapens dragen en de combinaties leveren weer nieuwe mogelijkheden op voor de tactiek.

gezinsgame

Starlink Battle for Atlas is vanwege de tactiek en besturing best pittig voor kinderen die voor het eerst gamen. Gelukkig kun je samenspelen met een meer ervaren speler.

Starlink Battle for AtlasDe multiplayer zit goed in elkaar en maakt de game ook wel een gezinsgame. Samen kun je nadenken over de tactiek en het ontdekken van de wereld. De game is juist uitdagend voor kinderen die wat meer ervaren zijn met games en met de controller. Het universum van Starlink ziet er prachtig en verrassend uit. De felgekleurde omgevingen doen denken aan No Man’s Sky.

Deze ruimteavonturengame is wat duurder, maar ze biedt ook vermaak als het scherm uit staat. Na Skylanders, Amiibo en het inmiddels ter ziele gegane Disney Infinity, is Starlink de nieuwe toys-to-life-game. De toekomst moet uitwijzen of het lukt om opnieuw zo’n kaskraker als Skylanders in de markt te zetten.

Starlink Battle for Atlas heeft een fantastische potentie, als Ubisoft zich erop toelegt de saaie elementen in updates weg te poetsen. De combinatie van speelgoed en game vinden kinderen erg aantrekkelijk.

Auteur: Marieke Westerterp

Starlink Battle for Atlas

Ubisoft, PS4 Xbox one, Switch, PC, € 79,99 7+

Beoordeling: ★★★★✩

Geweld: ★★★✩✩

Deze review is eerder verschenen in het Nederlands Dagblad.