7+, PS4, Xbox One

20 maart 2019

Game: Spyro de draak is terug in een nieuw jasje

Spyro de draak is terug op de spelcomputer in de vorm van de Reignited Trilogy. Deze set van drie games is uitermate geschikt om jonge ­gamers op een kindvriendelijke manier kennis te laten maken met het platform-genre.

Spyro Reignited TrilogyDe drie games met Spyro: Spyro™ the Dragon (1998), Spyro™ 2: Ripto’s Rage! (1999) en Spyro™: Year of the Dragon (2000) zijn flink opgepoetst met de grafische mogelijkheden die de Playstation 4 biedt. De nostalgische gamer kan zijn of haar jeugdherinneringen met Spyro nu in de hoogste kwaliteit herbeleven. Maar om Spyro enkel af te doen als een leuke trip down memory lane, dat zou het spel te kort doen.

goed en kwaad

Het verhaal in de Spyro games is flinterdun en in alle drie spellen nagenoeg hetzelfde qua opzet. Spyro is een klein paars vrolijk draakje dat samenleeft met andere draken in de draken­wereld. In alle drie delen wordt de draken­wereld aangevallen door een vijand die kwade ­intenties heeft. Het is aan Spyro om orde te herstellen en de vijand te verslaan.

De Spyro-games maken tijdens de introductie van het verhaal een duidelijk onderscheid tussen goed en kwaad.

Het kwaad heeft verkeerde bedoelingen en wordt boos en duister afgebeeld met donkere kleuren. Spyro en zijn vrienden hebben daarentegen vrolijke en felle heldere kleuren en proberen elkaar te helpen om het kwaad te verslaan. Jonge spelers snappen meteen dat hij of zij een positieve rol vervuld in de game. Spyro is een klassieke platformer. Dit houdt in dat de speler het draakje van platform naar platform laat springen, vliegen en rennen. Zo doorloopt hij de verschillende levels. Spyro gaat gebouwen binnen, springt schansen op en vervult opdrachten die hij krijgt van karakters in de game. Onderweg komt de speler vijanden tegen die hem ervan proberen te weerhouden het level uit te spelen. Deze tegenstanders zal je moeten verslaan met behulp van de hoorns en het vuurspuwen van Spyro.

Ieder level zit vol met verstopte diamantjes en gevangen drakenvrienden die Spyro moet verzamelen en bevrijden om verder te komen. Als een level is uitgespeeld, zijn er nog extra opdrachten uit te voeren. Soms zijn deze erg pittig, zoals de speedways. Dit zijn levels waarin de speler met Spyro door een level vliegt en binnen de tijd verschillende voorwerpen moet verzamelen. Wanneer dit een te grote uit­daging is voor een jonge speler, is dit een uitgelezen mogelijkheid voor een familielid, vriend of vriendin om in te springen en samen het ­level te bedwingen.

Spyro Reignited Trilogykindvriendelijke game

In veel opzichten is Spyro een zeer kindvriendelijk spel. Er zit geen bloed in het spel, het verhaal is eenvoudig te begrijpen en de besturing is makkelijk aan te leren. Er zijn wel een aantal minpuntjes die afdoen aan de speelervaring. Zo is het verhaal wel erg minimaal. Ook is de camerapositie die Spyro volgt af en toe wat te ver ingezoomd. Dit zorgt ervoor dat gevechten niet altijd goed in kaart worden gebracht en dit de speler de overwinning kan kosten. Er zijn een aantal levels die qua moeilijkheidsgraad in de buitencategorie vallen. De hulp van een familielid, vriend of vriendin zal hier zeker de oplossing brengen en biedt de mogelijkheid de ervaring en het speelplezier te delen.

De Spyro Reignited Trilogy is een uitstekende introductie voor jonge spelers om op een ­kindvriendelijke wijze het platform-genre en de PlayStation te ontdekken.

Spyro Reignited Trilogie

Activision, PS4, Xbox one, platformer, vanaf 40 euro, 7+

Auteur: Daan de Kroon

Dit artikel is eerder verschenen in het Nederlands Dagblad.