3DS, 7+, PS3, PS4, Wii, Wii U, Xbox 360, Xbox One

28 december 2013

Skylanders Swap Force – De nieuwe Skylanders

In de drie jaar dat Skylanders bestaat, is de gameserie een grote hit geworden. Dit jaar zijn de poppetjes van stevig plastic de meest verkochte actiefiguren.

Deze adSSF_Ilus_BoomJet_PAC_FINAL_Crop_HiResventuregame wordt gespeeld met een skylander-figuur, die je op een plateau moet zetten. Meteen komt de uitgekozen skylander in de game tot leven en komt hij voor puzzels en tegenstanders te staan. Waarom is Skylanders zo succesvol? Volgens Guha Bala, oprichter van studio Vicarous Visions, komt dat doordat kinderen via de actiefiguren het magische gevoel hebben dat hun fantasie tot leven komt. Ook is het een persoonlijke wereld: de speler kiest zelf het personage.

Daarnaast nemen de ontwerpers kinderen nadrukkelijk als uitgangspunt. ‘Een Skylandergame wordt van tevoren uitgebreid getest door honderden kinderen en ouders. Een moeder die niet gamet, moet het in twaalf minuten kunnen begrijpen. Vierjarigen zien het als een speeltuin voor hun poppetjes, achtjarigen vinden het leuk om hun skylander te upgraden en tienjarigen genieten van de humor in het spel.’

Speelbaar

Om bij de dSSF_Ilus_RattleShake_PAC_FINAL_Crop_LoReserde game voor spelcomputers niet meer van hetzelfde te bieden, is de swap-optie bedacht. De zestien nieuwe swap-skylanders bestaan uit twee stukken. Zet je op de benen van Boom Jet het lijf en hoofd van Rattle Snake, dan breng je ook de speciale krachten van die twee samen. Een van de nieuwe figuren is Zoo Lou, die een wolf kan sommeren. Dat heeft iets weg van een weerwolf. Bala: ‘We hebben geprobeerd voor iedereen toegankelijk te zijn. Zo bevat de game wel actie, maar geen geweld. Er zijn magische elementen, maar wel met humor. Karakters gaan niet dood, maar worden moe.’

Bij de eerste indruk die ik kreeg van Skylanders Swap Force, blijkt dat het inderdaad een prettige, vrolijke wereld is boordevol belevenissen. De game is niet gemakkelijk, maar speelt wel lekker weg. Alle gespaarde karakters van de vorige games zijn speelbaar in de hogere resolutie van het nieuwe spel. Daarentegen zijn sommige delen van de levels alleen te spelen met één bepaalde combinatie van karakters en die moeten dan wel gekocht zijn.


Skylanders Swap Force

Wii, Wii U, Xbox 360, PS3, 3DS op 18 oktober, PS4, Xbox One in november, 7 jaar en ouder, € 69

Waardering: ★★★★✩
Geweld: ★✩✩✩✩

Website Skylanders

Auteur: Marieke Westerterp
Eerder verschenen op: nd.nl