7+, Achtergrond, Alle leeftijden, Switch

21 april 2018

Nintendo Labo: kartonnen digitaal speelgoed

De spelcomputer Switch van Nintendo kan binnenkort worden gecombineerd met kartonnen speelsets: Nintendo Labo. Zet de Switch bijvoorbeeld in een kartonnen hengel en je kunt een vis-game spelen. Nintendo combineert de spelcomputer op verrassende wijze met gewoon speelgoed.

–>> Deze game staat in de Top 5 gezinsgames van 2018

Nintendo Labo biedt meer speelsets die dicht bij de kinderfantasieën liggen: rijden met een auto, spelen dat je een robot bent, een huis versieren en erin spelen of muziek maken met de piano.

Bij de testmiddag van Nintendo mag ik met mijn kinderen alvast ontdekken wat Nintendo Labo is. We vouwen allereerst de kartonnen auto in elkaar. Op de Switch zien we een stap-voor-stap uitleg. Binnen een kwartier is de auto gevouwen en daarna kunnen de controllers erin. Via het Switch-scherm laten we de controllers trillen. Daardoor schuift de auto over de tafel. De gezichten van de kinderen gaan glimmen. Door links harder te laten trillen gaan we naar rechts en andersom. Voordat de auto’s een parcours afleggen, gaan we ze eerst versieren. Stoer met strepen of juist met mooie lintjes en paarse glitterlijm. Op het parcours blijkt een van onze vier auto’s niet goed genoeg gevouwen, waardoor de auto maar moeizaam vooruit komt. Gelukkig zitten er twee auto’s in het pakket. Met de andere auto’s verbreken we al snel ons eigen parcoursrecord.

Nintendo LaboDe robot van Nintendo Labo fascineert de kinderen. Uit de rugzak lopen draden naar armen en benen. De robot op het scherm volgt de bewegingen van het kind. Als het kind loopt, stapt de robot, als het kind naar voren slaat, stompt de robot een gebouw weg. Gaat het kind zitten, dan transformeert de robot in een auto. Doet het kind de armen wijd, dan vliegt de robot de lucht in. Een betoverende ervaring.

Nintendo LaboRacen
Even verderop wordt er geracet met de Switch die in een kartonnen racestuur is verpakt. De Switch kan ook een huis-omhulsel krijgen. Daarbij horen drie kartonnen knoppen. Op het scherm zien we een kamer met een lief diertje. Door de knoppen in het ‘huis’ te stoppen, gebeurt er iets in de kamer. Bij twee knoppen begint er een spelletje. Daarmee verdient de speler snoepjes die de kleding en het huis van een nieuw design voorzien.

Voor iets oudere kinderen biedt de werkplaats Toy Con nog een leuke aanzet tot programmeren: bepaal zelf wat er gebeurt. Als ik op X druk, dan … Nintendo gebruikt de mogelijkheden van de Switch optimaal, zelfs de infrarood-camera.
Al met al is Nintendo Labo een leuke combinatie van spelen en games. Het vult de tekorten van beide manieren van spelen aan. De spelcomputer biedt een wereld van licht, geluiden, effectjes en directe feedback, terwijl het gewone spelen bouwen en creativiteit biedt.

Nintendo Labobouwen
Karton kan, anders dan bij plastic speelgoed, versiert en uitgebouwd worden. Toch zal het sterke karton onherroepelijk buigen als een volwassene erop stapt. Nintendo weet nog niet of de pakketten na te bestellen zijn.
Nintendo Labo wordt in twee pakketten verkocht: het robot-pakket met de robot en het mix-pakket met de piano, hengel, huis, auto en motor. Over het bouwen moet niet gemakkelijk gedacht worden. De robot en de piano kosten een aantal uur om te maken, terwijl de auto in een kwartier klaar is.

Als je Nintendo Labo ziet, dan denk je: logisch, dit is de volgende stap. Maar kom er maar eens op. Het is superknap van de Japanse spellenmaker dat zij als eerste met dit vernieuwende idee komen. Opnieuw bewijzen ze dat Nintendo echt begrijpt hoe een kind speelt en dat weten ze goed te verwerken in hun producten.

Bekijk hier de trailer van het Nintendo Labo Mix-pakket:

Vanaf 27 april te koop in Nederland:
Nintendo Labo Mixpakket, Nintendo, vanaf € 69,95
Nintendo Labo Robotpakket, Nintendo, vanaf € 79 6+

Auteur: Marieke Westerterp
Dit artikel is ook verschenen in het Nederlands Dagblad.