3DS, 7+, PC, PS Vita, PS3, Wii, Xbox 360

27 december 2013

LEGO In de Ban van de Ring – Middle Earth, net echt

‘Deze game is beter dan de andere lego-games’, vindt Rory Houtman (15) over de actiegame LEGO In de Ban van de Ring.

Dat zit ’em in de leuke combinatie tussen het bekende verhaal van de film en de kenmerken van de lego-games. Het verhaal doet verrassend echt aan, doordat dezelfde stemmen en zinnen als in de films gebruikt zijn. Gollum hoor je dus echt slissen. Ook de achtergrondmuziek komt zo uit de films weggelopen.

Met je ogen dicht zit je dus in de film. Het beeld lijkt daar veel minder op. Zo staat in hetzelfde beeld een getekende boom staan naast een boom in de hoekige legostijl. Hoewel wat ongeloofwaardig, is het wel typisch lego natuurlijk. Een ander kenmerk van lego-games zijn de grapjes.

Vijanden

Je moet bijvoorbeeld vechten tegen een soort Uruk-Hai baas; in de film wordt Boromir neergeschoten met drie pijlen, maar in de game is de eerste pijl een normale pijl, de tweede een bezemsteel en de derde een banaan. Het laatste kenmerk van de lego-games is de samenwerking die nodig is om verder te komen in de levels.

Je combineert het boogschieten van het ene karakter met het omgooien van bomen van een ander karakter. Zo blijf je heen en weer gaan tussen de spelers. Als je met meer mensen speelt, verloopt dat soepeler. In de game zoek je je weg door moerassen; je hakt jezelf langs stenen of vijanden.

Plezier

De tegenstanders ontwijken je slagen, waardoor je je best moet doen. Je zit niet vast aan de verhaallijn. Je kunt overspringen van Sam naar bijvoorbeeld Frodo die in een ander deel van het verhaal bezig is. Ook kun je teruggaan naar Middle Earth en zelf beslissen waar je wilt spelen. Er is ook een bouwmogelijkheid, waarbij je grijze blokjes omsmeedt tot andere wapens.

Maar het verzamelen van de blokjes gaat te langzaam. Andere minpuntjes volgens Rory: de losse opdrachten zijn erg onduidelijk. En met je geld kun je niet veel méér dan andere karakters kopen. Toch heeft hij met veel plezier in ruim drie uur de verhaallijn uitgespeeld.


LEGO In de Ban van de Ring

Xbox 360, PS3, Wii, PSVita, 3DS, DS, PC, vanaf 29,99 euro, 7 jaar en ouder

Waardering: ★★★★★
Geweld: ★★★✩✩

website LEGO In de Band van de Ring

.
Auteur: Marieke Westerterp
Eerder verschenen op: nd.nl