7+, PS4, Switch, Xbox One

20 februari 2019

Lego-games met super villains op het verkeerde pad

Met Super Villains betreden de Lego-games een nieuwe weg: voor het eerst speel je met de boosaardige karakters zoals Joker, Harley Quinn, Captain Cold en talloze anderen.

In de wereld van Arkham City probeert een nieuwe groep superschurken de macht over te nemen van de Justice league, de groep superhelden die strijden voor rechtvaardigheid. De oude superboeven verenigen zich om de nieuwe superschurken te verwijderen en de macht over de wereld over te nemen. De game mixt talloze superhelden uit de DC Universe-strips die al vanaf 1940 verschijnen. En ook de nieuwste films van Warner Bros zoals Aquaman en Shazam! krijgen via extra downloads een plekje in de game. Journalist Loïs Lane van Superman probeert te ontrafelen wat er aan de hand is. Zo volgen er diverse plottwisten met natuurlijk Lex Luthor als slechte genius.

De gamer speelt in deze Lego-game een kwaadaardige rol. Je helpt criminelen te ontsnappen uit een donkere gevangenissen waarin sirenes loeien. Je breekt in bij laboratoria. De misdaad wordt verheerlijkt, de superschurken verheugen zich op nieuwe boosaardigheid. Niet alleen in het verhaal maar ook in talloze namen als de ‘prins van de criminaliteit’.

groot gat

Super Villains krijgt van PEGI een leeftijdskeuring van zeven jaar en ouder. Dit instituut kijkt vooral naar visuele factoren: wordt er geschopt tegen realistisch uitziende mensen? Is er bloed te zien? Inderdaad, dat zit niet in deze game. Is het dan geschikt voor kinderen van zeven jaar en ouder? Ik vind van niet. Het gat tussen hoe positief ouders denken over de Lego-speelsets en de inhoud van de Lego-games wordt met deze game verder vergroot.

Super Villains is net zo speelbaar als elke andere Lego-game: een mix van puzzels, gevechten en grappen. Het veelvuldig schoppen tegen lego-bouwwerkjes leidt tot meer muntjes en de kans om zelf iets nieuws te bouwen. De opbouw van Super Villains is goed, de humor zit er weer lekker in, alhoewel er een paar foutjes in zaten.

Ook deze Lego-game is gemaakt om samen te spelen waarbij je elkaars superkrachten moet gebruiken om verder te komen. Net als bij Lego Incredibles speelde ik de game met mijn kids. Tijdens het spelen benoemde ik dat het mij een slecht gevoel gaf om de schurk te spelen. Dit is geen goed voorbeeld voor mijn kinderen. Liever inspireer ik hen om als superheld de wereld te redden en mee te leven met de mensen om hen heen. Mijn dochter zei toen heel scherp: ‘Nou, mama, dan zet je het toch uit.’ Een goed advies.

moraal

Wat Super Villains anders maakt dan de andere games is de onderliggende moraal. In de andere games bestreed je het kwaad. Nu wordt met veel enthousiasme voorgedaan hoe je egoïstisch en gemeen kan zijn. De reclame rond de game prijst aan: ‘het is goed om slecht te zijn’. De kinderen, die deze games spelen, vormen in deze fase hun moraal. Deze game laat precies het tegenovergestelde zien van wat je als ­ouders je kind wilt leren.

Het is jammer dat de keuze tussen goed en kwaad bij deze game al door de makers gemaakt is en dat de gamer daarin mee moet. In diverse andere games tellen de morele keuzes wel mee in het verhaal. Bij Lego Super Villains mag de gamer pas helemaal aan het eind beslissen of ze zich bij de goede superhelden of bij de superschurken wil aansluiten.

Super Villains draagt niet positief bij aan de morele opvoeding van je kind, waar een game als Lego Incredibles dat wel deed. Daarmee is Warner Bros op het verkeerde pad.

Lego Super Villains

Warner Bros Games, Ps4, Xbox One, Switch, vanaf 50 euro, 7+

Beoordeling: ★✩✩✩✩

Auteur: Marieke Westerterp

Dit artikel is eerder verschenen in het Nederlands Dagblad.