7+, PC, PS4, Switch, Wii U, Xbox One

8 december 2017

Lego City Undercover

Veel legogames maken gebruik van bekende films, zoals Jurassic Park of Star Wars, maar de game Lego City Undercover staat volledig op zichzelf. De actie-openwereldgame van City Undercover heeft dezelfde formule als andere legogames. Het grootste deel van de game bestaat uit het oplossen van puzzels. Een leuke bezigheid, want de puzzels zijn elke keer anders. Dat voelt vertrouwd voor de fans van legogames.

In de open wereld van de stad Lego City zijn de legopoppetjes bezig met hun dagelijkse bezigheden. Ze rijdend bijvoorbeeld naar het werk of zijn aan het winkelen. Hoofdpersonage Chase McCain rijdt in verschillende voertuigen door de stad. Hij verzamelt spullen en kan deelnemen aan races. Verder is er niet bijster veel te doen in de stad. Dus rest de verhaalmodus om de game interessant te houden. Het Nederlands gesproken verhaal maakt gelukkig veel goed.

Agent Chase heeft ooit de beruchte crimineel Rex Fury achter slot en grendel gezet. Maar Rex Fury is uit de gevangenis ontsnapt en veroorzaakt met zijn bendeleden een heuse misdaadgolf in Lego City. Chase moet undercover gaan bij de bende van Rex om hem uiteindelijk uit te schakelen.

humor

De kracht van het hele spel zit niet in deze vrij voorspelbare opzet van het verhaal, maar in iets heel anders, namelijk de humor. Overal in de game komt humor aan bod. Er zitten grappen in met referenties naar bekende films als Titanic, The Shawshank Redemption en The Matrix. Er worden ook grappen gemaakt waarin de personages door lijken te hebben dat ze in een videogame zitten. Dit noemt men overigens ‘het doorbreken van de vierde muur’. Daarnaast barst het spel van de flauwe woordgrappen en slapstick humor, zoals een beroving waarbij het slachtoffer slechts in zijn onderbroek achterblijft.

Deze legogame lijkt op een stripboek, ook in de vuistgevechten tussen agent Chase en de criminelen. Uit zijn pistool komt slechts een werphaak. Lego City Undercover geeft een originele draai aan de gevechten. Domweg een knop veel en snel indrukken is niet meer voldoende. Chase weert aanvallen af, gooit zijn tegenstanders tegen andere vijanden aan en hij slaat ze in de boeien als ze op de grond liggen. Alle verschillende outfits en vermommingen die je verzamelt, geven telkens weer andere mogelijkheden. Om een kluis open te breken, is een inbrekersoutfit nodig. Een vuurtje blussen vereist een brandweermanvermomming. Na verloop van tijd komen er steeds meer outfits beschikbaar. Dit zorgt ervoor dat het spel niet snel verveelt. Een van de tofste elementen is het te voet achtervolgen van boeven. Er zijn verschillende constructies met blauwe en witte legoblokjes waar Chase McCain met een soepele beweging overheen of onderdoor kan manoeuvreren om zo geen afstand te verliezen op de crimineel.

Een minpunt is de houterige besturing van de voertuigen. Dat is vooral irritant bij de achtervolgingen op de weg. Het is een kwestie van het voertuig proberen onder controle te houden en hopen dat de auto niet tegen een muur aan knalt. Dat gebrek aan controle speelt niet prettig. Lego City Undercover is een spel dat geschikt is voor zowel jongere als oudere gamers. Het speelse karakter en de stad Lego City zelf zijn vooral leuk voor jongere spelers, en de flinke dosis humor is weer echt bedoeld voor de oudere gamers. Het spel is verfrissend genoeg voor ervaren spelers en toch niet te moeilijk voor de nieuwkomers. De goed uitgewerkte puzzels, de achtervolgingen te voet, en de gevechten maken Lego City Undercover tot een goed spel dat haast niet zonder glimlach gespeeld kan worden.

Lego City Undercover

Warner Bros. Interactive Entertainment, TT Games, actiegame, pc, Switch, Wii U, Ps4, Xbox One, 7 jaar en ouder, vanaf € 59,99

Beoordeling: ★★★★✩

Auteur: Joël Mulder

Dit artikel is eerder verschenen in het Nederlands Dagblad.