7+, PS Vita, PS3, PS4

28 december 2013

Hohokum – Relaxt de wereld ontdekken

Bij games denk je gauw aan veel schieten in duistere omgevingen met sloten bloed en veel bruut geweld.

Maar recent komen er steeds meer games om je bij te ontspannen. Ze worden ook wel zengames genoemd, maar zijn meestal niet gebaseerd op die filosofie. Deze games bieden een fascinerende, geruststellende wereld om te ontdekken, waarbij elke puntentelling ontbreekt. Voorbeelden zijn Journey, een tocht door de woestijn, en Proteus, landen op een onbewoond eiland, die eerder in deze krant besproken zijn. Ook het net nieuwe Remembering, van de Nederlandse studio Monobanda. En binnenkort komt Hohokum.

Er is niet meteen ee4001_Hohokum_E3_Screen09n doel. Maar de vrolijk gekleurde jaren zeventig- wereld – met van die matte kleuren in drie tinten en met rondjes, gewoon omdat ze rond zijn – wil ik wel ontdekken. Onder een prettig synthesizermuziekje zie ik een soort slang in beeld glijden. Die kan ik besturen met mijn controller. Hij draait rondjes en kan harder en zachter. Ik kan achtjes draaien of een klaverblad vormen. De klok reageert op mij. Ik ontdek mannetjes die meesurfen op de rug van mijn slang. Ga ik langs een platform, dan springen ze eraf. Als ik ze combineer met een ander ding, creëren ze mooie vliegers.

Ontspannend

De muziek volgt mijn tempo van spelen en is ontspannend. Dan schiet ik ineens in een gat en kom ik in een donker level. Hier kan ik de lichten aanzetten. Ook ontdek ik dat de sterren aan mij blijven kleven en zo kan ik mooie, sierlijke bewegingen maken, die een minuut later weer verdwenen zijn. De game biedt telkens de onweerstaanbare ervaring van een nieuw knopje om op te drukken. Wat zou er dan hohokum4gebeuren?

Het spelen van Hohokum is een ontspannende ervaring. Ik was aan het spelen bijna net zoals kinderen spelen: leren door een wereld te ontdekken waarvan je de logica niet kent. Hohokum is daardoor anders dan Journey en Proteus, die zich wel afspelen in de normale wereld. Het is eerder een soort schetsboek van de jaren zestig en zeventig waar de speler zich doorheen werkt. De game komt uit in 2014, exclusief voor de Playstation.


Hohokum

Sony, adventure, PS3, PS4, PS vita, komt uit in 2014, prijs onbekend, 7 jaar en ouder

Waardering: ★★★★★
Geweld: ✩✩✩✩✩

Website Hohokum

Auteur: Marieke Westerterp
Eerder verschenen op: nd.nl