7+, PS3, PS4, Wii U, Xbox 360, Xbox One

28 december 2015

Een extra dimensie voor Lego

Lego Dimensions is de vierde game waarbij plastic poppetjes gebruikt worden. Is er nog wel plek voor zo’n game?

Het is ongelofelijk hoeveel merken meedoen in Lego Dimensions. De game heeft dat ook wel nodig, want nadat er al drie games met plastic poppetjes zijn uitgekomen, is het de vraag of er wel plek is voor nóg zo’n game. Skylanders was de eerste game waarbij je plastic spelfiguren kon bijkopen. Zet het poppetje op het plastic platform en in de game verschijnt een nieuw deel. Het bleek een gouden zet. Kinderen houden van verzamelen en offline spelen met hun helden. Hun speelgoed komt tot leven in de game. Deze spellen heten daarom toys-to-livegames. Zet het poppetje bij een vriendje op het platform en jouw karakter komt ook daar tot leven. Ouders konden de game weer leuk maken door een tientje uit te geven aan een nieuw poppetje in plaats van voor veertig euro een nieuwe game te kopen.

heel veel merken

Het succes werd snel gekopieerd door Disney en Nintendo die hun eigen gamekarakters als plastic spelfiguur bij een computergame in de schappen legden. Deze herfst lanceert speelgoedmerk Lego haar versie: Lego Dimensions. De Deense speelgoedgigant geeft er wel een eigen draai aan. Zo is het platform helemaal zelf op te bouwen uit de bekende felkleurige bouwsteentjes. Naast de poppetjes zijn er ook vervoersmiddelen, opgebouwd uit Lego. In Lego Dimensions speel je de Lego-verhaallijnen uit Lego Ninjago en Lego Chima. Maar Lego laat haar spelers ook in een totaal nieuwe dimensie stappen doordat ze een ongelofelijk aantal verhaallijnen herbergt. Het is ongelooflijk hoeveel merken hun naam en verhaal lenen aan Lego Dimensions: The Lord of the Rings, Jurassic World, Doctor Who, de game Portal 2, Scooby-Doo, superhelden als Batman van DC Comics, Ghostbusters. Er zit voor iedereen wel een favoriet merk bij. De grap van deze toys-to-lifegame is dat al deze karakters door elkaar in de verschillende fantasiewerelden gespeeld kunnen worden.

De basisset die op dit moment in de winkel ligt, biedt Gandalf, Batman en de Lego-vrouw aan. Gandalf tovert het slot open zodat Batman het hek kan openen. In een korte test van Lego Dimensions kwamen de sterke eigenschappen van Lego-games naar voren. De levels zijn uitdagende puzzels waarbij creatief teamwerk vereist is om tot de oplossing te komen. Aangevuld met wat humor en telkens nieuwe mogelijkheden, blijft de game plezierig en uitdagend. Om muntjes te verkrijgen moet er (op dingen) geslagen worden. Dat stoort met het positieve, opbouwende idee van de fysieke Lego-blokjes. Toch stopt Lego deze handeling in al haar games en pakken kinderen dit als vanzelf mee in hun fantasie. Bij jongere kinderen is dat om-je-heen-slaan een reden om de Lego-games niet aan te raden. In golven zullen nu nieuwe uitbreidingen op de markt komen. Om zo veel mogelijk keus te hebben, verschijnen er verschillende pakketten. Het level pack brengt naast een nieuw personage ook een nieuw level met zich mee. Een team pack bevat meerdere karakters en wagens. In een fun pack zit een enkel spelfiguur en voertuig. Spelers kunnen zelf beide karakters spelen of juist een vriendje of broertje mee laten spelen. De multiplayer-optie is prima uitgevoerd. Het beeld gaat over naar een split-screen als bijvoorbeeld Gandalf en Batman te ver uit elkaar lopen. Komen ze weer samen, dan verschuift het tweedelige scherm weer terug naar een enkel scherm.

Lego Dimensions is enorm breed opgezet. Zowel in karakters als verhalen, maar ook omdat het op alle game-consoles te spelen is. De humor, de samenwerking en de vele niet-al-te-dure uitbreidingen maken Lego Dimensions toch een leuke game én een goed alternatief naast Disney, Nintendo en Skylanders. Voor ouders is het misschien handig om bij hun kinderen na te vragen of vriendjes Lego, Nintendo, Skywalkers of Disney Infinity spelen zodat de kinderen met hun spelfiguren ook bij vrienden kunnen gamen. ■

Lego Dimensions

PS4, PS3, Wii U, Xbox 360, Xbox One. vanaf 89,99 euro, 7 jaar en ouder

Beoordeling: ★★★★✩

Geweld: ••

lego.com/nl-nl/dimensions

Auteur: Marieke Westerterp
Dit artikel is eerder verschenen in Nederlands Dagblad, games, Lego, Dimensions.