12+, 7+, iOS, PC, PS3, PS4, Wii U, Xbox 360, Xbox One

31 oktober 2014

Drie plastic gamehelden: Skylanders, Disney-helden en Amiibo’s

Na Skylanders en Disney komt ook Nintendo dit seizoen met zogenaamde spelfigurines op de markt. Dit zijn plastic actiepoppetjes die bij een game horen.

De meeste mensen zullen Skylanders kennen van een T-shirt of rugzak van een kind. Skylanders bouwde een klein imperium op door in 2011 met dit idee te beginnen. Er zijn 175 miljoen Skylanders-figurines verkocht. Skylanders was met kaarten, posters, kinderkleding en brooddozen ook heel goed in de marketing rondom het spel. Het succes werd gekopieerd. Vorig jaar kwam Disney met de game Infinity en haalde in een jaar een half miljard binnen. Op 3 oktober komt Nintendo met zijn Amiibo.

Kleine kinderen vinden het fascinerend om hun gamefiguren vast te kunnen pakken en er ook aan tafel mee te spelen. Wat grotere kinderen kunnen hun karakter meenemen naar hun vriendjes. De figurines staan op een dock, een rond stuk plastic dat verbonden is met de spelcomputer. Tijdens het gamen wordt de voortgang opgeslagen op een chip in het poppetje. Bij een vriendje leest het dock welke specialiteiten met dit poppetje zijn vrijgespeeld.

In de games blijven delen afgesloten als men niet de juiste figurine op het dock zet. Daarom is de zeurfactor van de pittig geprijsde actiemannen hoog.

Welk poppetje of welke serie is het beste om je geld op in te zetten?


Skylanders

Skylanders BushwackTrap Force is het vierde deel van Skylanders, die de figurines bedacht. Na de extra grote deelbare speelpoppetjes, worden nu de kristallen belangrijk in het spel. Die kristallen zijn ook in plastic te koop en kunnen in het nieuwe dock (de Traptanium-portal) gestopt worden. In Trap Force kan de speler ook als schurk het spel vervolgen om uiteindelijk de kwade bedoelingen van Kaos te dwarsbomen.

Om nog meer geld uit te kunnen geven aan Spyro en zijn vriendjes zijn er ook mini-Skylanders die daadwerkelijk een rol in de game hebben. Deze game is ook op een tablet te spelen. De Skylanders-figurines variëren in prijs rond de 10 euro. Alle karakters doen in Trap Force mee.

Skylanders Trap Force, 10 oktober, PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One, WiiU, Wii, 3DS, 7 jaar en ouder.

skylanders.com/nl

Disney Infinity 2.0

Merida van Disney InfinitySuperhelden als Spider Man en Iron Man komen Disney Infinity versterken. Met de komst van ook Donald Duck, Aladin en Tinkerbell bevat dit spel alle iconische kinderhelden die zowel kinderen als hun ouders kennen van de strips. De nieuwe game kost 70 euro, met drie speelfiguren. Losse karakters kosten 14,95 euro. Daarnaast zijn er ook Power Discs te koop, die inclusief Disney-karakter zo’n 30 euro kosten. Een Power Disc is een plastic schijf, die een nieuw deel van de game opent met zo’n 15 uur speeltijd.

Er zijn een paar addertjes onder het gras: sommige speelfiguren zijn alleen te gebruiken in de toybox, het deel van de game waar je zelf levels kunt bouwen. Niet alle poppetjes van de eerste Infinity zijn ook in deel 2 te gebruiken. Op de Wii is met z’n tweeën spelen niet mogelijk. In Infinity 2.0 kunnen karakters wel in meerdere werelden spelen.

Disney Infinity 2.0, Disney, PS4, PS3, Xbox 360, Xbox One, PC, Wii U, iOS, 7 jaar en ouder

infinity.disney.com/nl/

Amiibo

Amiibo MarioBij Nintendo heten de spelfigurines Amiibo. Link, bekend van Zelda, en Pikachu van Pokémon zijn de eerste die op de markt komen bij het vechtspel Super Smash Bros. Ze strijden in een arena tegen de bekende Nintendo-personages. Minder geschikt voor kinderen onder de 12 jaar, zo oordeelt de leeftijdskeuring Pegi.

Het voordeel van investeren in Amiibo’s is dat deze poppetjes in meerdere games te gebruiken zijn, zoals het racespel Mario Kart 8 of de spellenverzameling Mario Party 10. Amiibo’s zijn interessant voor de liefhebbers van de Italiaanse loodgieter en bezitters van de bijbehorende spelcomputers. Bij de Wii U is er geen los dock nodig, maar gaat de overdracht van gegevens via een sensor in de Wii U-gamepad. Een Amiibo kost ongeveer 10 euro.

Super Smash Bros, 3 oktober, Nintendo, Wii U, 3DS, 12 jaar en ouder

nintendo.com/amiibo

Marieke Westerterp

Dit artikel is ook verschenen in het Nederlands Dagblad.