7+, PC

8 november 2019

3 leuke Roblox spelletjes

Het superpopulaire gameplatform ­Roblox biedt talloze gratis games aan. Naast Fifa en Fortnite is het waarschijnlijk de derde game die veel gespeeld wordt door de Nederlandse jeugd. Wat zijn nou de leuke Roblox-games?

Games die, ondanks de beperkingen van Roblox, toch leuk genoeg zijn om te spelen. Voornamelijk de games die je samen met vrienden speelt, zijn al snel leuk vanwege het plezier dat je samen hebt. (lees ook deze top 5 gezinsgames)

Let wel op de chat want, zoals we al eerder schreven: je hebt heel snel onbekende vrienden in Roblox met onbekende bedoelingen. We zetten drie leuke Roblox-games voor je op een rijtje:

–>> Lees hier alles over de gevaarlijke vrijheid van Roblox

leukere robloxgames1. Farmtown!

Deze boerderijsimulatie-game is opvallend kundig uitgevoerd voor een platform als Roblox. Deze game speelt lekker: de controls werken goed, de muziekjes zijn ondersteunend en relaxed, grafisch ziet het er opvallend goed uit en de game is gelaagd. Je krijgt zelfs een goede tutorial bij het spel. Zoals bij elke boerderijsimulatie-game begint het met gewassen zaaien in je boerderij, bewateren, laten groeien en verkopen. Dan komt het slimme management: welke gewassen kun je goed verkopen op de markt? En loont het om een betere gieter te kopen, zodat je minder handwerk hebt? De timing klopt in het spel. Je krijgt snel genoeg nieuwe uitdagingen. Tijdelijk zijn er subsidies rond producten. Het spekt lekker de kas als je daarbij kunt aansluiten. Een heerlijk relaxte Roblox-game.

disaster roblox2. Natural Disaster Survival

Overleef jij de natuurrampen van Natural Disaster Survival? In deze populaire Roblox-game word je telkens met een dozijn anderen gedropt op een eiland dat getroffen gaat worden door een natuurramp. Je weet alleen nog niet welke.

Komt er een tsunami waarbij je hoog in de toren moet zitten? Een aardbeving die de huizen laat instorten? Hoe verschuil je je het beste bij een zandstorm?

Na enkele minuten weten de overlevenden het antwoord. De anderen wachten in de toren op een nieuwe kaart met een andere natuurramp. Vooral als je speelt met vrienden is het heerlijk competitief om te kijken wie het langst overleeft in Natural Disaster Survival. Helaas is de controle over wat je ziet in het spel niet altijd fijnzinnig afgesteld.

run roblox3. Speed Run 4

Speed run 4 is een klassieke platformer waarbij de speler van plateau naar plateau springt. Spring er niet naast en val er niet af, want dan begin je weer bij de startlijn. De speelfiguur, in de typische geblokte roblox-stijl is een echte runner die supersnel loopt en springt. Daardoor zit je al snel naast een platform. Dit spelletje is uitdagend want je zult veelvuldig falen. Toch kom je snel een beetje verder, waardoor je blijft spelen. Die balans zit er goed in. De levels nemen iets toe in moeilijkheid, maar niet veel. De verscheidenheid in kleuren en hellingen van de platformen houden de lol erin. Tot je de eindpoort van level 31 bereikt en de game hebt uitgespeeld.

Wie tegelijkertijd met vrienden speelt, heeft het meeste plezier. In het scoreboard rechts zie je hun prestaties.

–>> Lees hier 5 tips over hoe je je kind goed begeleid rond games.

Zelf Roblox games maken

De spelletjes op Roblox worden gemaakt door enthousiastelingen en door kinderen zelf. Roblox biedt de software waardoor het relatief gemakkelijk is om een game te maken. In de software zijn veel elementen al gedesigned: een trap, series met poppetjes, talloze bomen. Het is plug-and-play voor de makers. Toch heeft deze gratis software ook veel beperkingen: het ziet er allemaal erg blokkerig en houterig uit. Nog erger dan Minecraft.

Ook bij Roblox vraagt het veel tijd, inzicht en doorzettingsvermogen om een redelijke game te maken. Er zitten veel slechte spellen in de game-bibliotheek van Roblox. Soms gewoon oefenspelletjes van iemand, soms projecten die nog niet af zijn, soms minder goede game-makers. En soms zitten er pareltjes bij.

Auteur: Marieke Westerterp

Dit artikel is eerder verschenen in het nederlands dagblad