7+, PS4, Switch, Xbox One

14 juli 2018

De wereld redden met The Incredibles

De LEGO-game The Incredibles ligt sinds een week in de schappen. In dit spel ben je een superheld die samen met zijn familie de wereld probeert te redden.

Kijken naar een scherm kan je maar zo betoveren. In de game LEGO Disney Pixar’s: The Incredibles krijgt de schurk Schermkaper de mensen in zijn macht als ze naar een scherm kijken. Dat dwingt Elasticgirl om toch met haar superkrachten te gaan jagen op de Schermkaper, terwijl mr. Incredible thuis voor de kinderen zorgt. Even later zijn Elasticgirl en mr. Incredible ook onder de controle van de Schermkaper. Dan blijven slechts de superkinderen over om de schurk te verslaan. Om de wereld te redden moeten ze allerlei puzzels oplossen, terwijl ondertussen spannende actiescènes aan het oog voorbij trekken. Vechten boven op een trein, hangen aan een vliegtuig of twee helikopters die eindigen in een grote explosie; een actiefilm is er niets bij.

De gamer heeft altijd twee supermensen ter beschikking. Door de superkracht van de ene supermens te combineren met de andere, kunnen veel obstakels overwonnen worden. Soms moet er een hendel worden gezocht, soms heb je de snelheid van Dash nodig of het krachtveld dat Violet kan maken. Hoe de puzzels moeten worden opgelost wordt deels verklapt door oplichtende onderdelen en aanwijzingen in beeld en in spraak. In deze game wisselen taken, oplossingen en karakters zich telkens af, waardoor het boeiend blijft.

Deze game heeft vier aspecten die de moeite waard zijn. Ten eerste: de hele game stimuleert samenwerking en dat maakt hem geschikt om in gezinnen te spelen. Oudere en jongere kinderen kunnen samen spelen waarbij overleg nodig is over wat ze gaan doen of hoe ze een level willen oplossen. Wie alleen speelt, zal telkens wisselen tussen de personages. Ook in het verhaal ligt de nadruk op samenwerken. Ten tweede valt de rol die vrouwen krijgen in deze game op. Meestal komen vrouwen er maar bekaaid af in dit soort games, maar Lego Incredibles heeft vrij consequent vrouwen in een gelijkwaardige rol. En dat terwijl de maker van de gelijknamige film, Disney Pixar, onder vuur lag in de MeToo-discussie en het hoofd ontslag moest nemen vanwege te veel handtastelijkheden. Meisjes kunnen dus ook superhelden zijn.

Als derde is het onderliggende thema de moeite van het bespreken waard. Hoe je je superkrachten inzet (of hoe je je talenten inzet) wordt bevraagd. Als de supermensen teveel schade aanrichten in de stad, worden de superkrachten verboden. Dus mogen Dash, Violet en Elasticgirl hun krachten eigenlijk niet gebruiken. De superkrachten mogen wel gebruikt worden om de samenleving te redden. Deze onderliggende boodschap wordt met verve gebracht en met veel humor. Die humor is onder meer te zien bij baby Jack-Jack die verschillende superkrachten heeft, maar ook de onbenulligheid van een baby in zich heeft. Hij zet een kamer in brand met zijn vuurkrachten.

Als vierde gaat deze game over wat beeldschermen met je doen. Dat de schurk de mensen via een scherm betovert, is iets wat veel ouders zullen herkennen als ze hun kinderen voor een beeldscherm zetten. Toch een mooi haakje om eens te bespreken wat (teveel) schermgebruik met je doet.

Lego Incredibles 2 is een game die lekker wegspeelt en interessante gespreksonderwerpen opwerpt. Al gamende oefen je je in samenwerken met je medespeler. Zo kun je samen super zijn.

LEGO Disney Pixar’s: The Incredibles
Warner Bros. Xbox One, pc, PS4, Switch. Vanaf € 50 7+

Beoordeling: ★★★★★

linc.wbgames.com