7+, Android, iOS

8 november 2019

De grote aantrekkingskracht van de game-app Brawl Stars

Met 100 miljoen downloads is game-app Brawl Stars ongekend populair. Supercell heeft opnieuw een hit weten te creëren. Eerder scoorde de Finse maker met de mobiele games Hay Day en Clash of Clans.

In Brawl Stars speel je op je mobiel of tablet korte wedstrijden waarbij je in een speelveld de tegenstander moet verslaan door hem te beschieten of diamanten moet verzamelen. Door te schieten loopt het gezondheidsbalkje van de tegenstander terug. Stop je met schieten, dan loopt het balkje weer op. Schiet je het balkje op nul, dan is de tegenstander verslagen. In sommige spelmodi keert de verslagen speler terug op het speelveld. Soms ben je af.

De eenvoudigste spelvorm is drie knokkers ­tegen drie knokkers, zoals de getekende spel­figuren heten. In het kleurrijke speelveld met bossages en muurtjes kun je frontaal de aanval inzetten of je verstoppen. Ondertussen nadert de vijand of ze wachten je op om een hoekje. Je munitie loopt leeg als je te snel schiet en je ­superkracht moet eerst opgeladen zijn. Zorg dat je het tactisch slim aanpakt.

Het veld is groter dan je scherm waardoor opeens een tegenstander aan de rand opduikt. Je kunt pas van je scherm opkijken als het twee minuten durende potje voorbij is. De besturing is simpel, maar de tactiek is om per knokker de superkracht op het juiste moment in te zetten. Dat vraagt oefening. Dit is een kenmerk van succesvolle games: makkelijk om te beginnen, moeilijk om het goed te kunnen.

Met je vrienden spelen, net als Fortnite

Brawl is het Engelse woord voor ruzie. Het is digitaal stoeien in Brawl Stars. Daarom heeft de app een leeftijdskeuring van 7+. De game schurkt aan tegen het Battle Royale-genre, bekend van Fortnite, Apex Legends of Pubg. Kenmerkend voor dit genre is dat je met zijn allen op een kaart wordt gegooid en dat de laatste die overblijft wint. In Brawl Stars zijn de potjes korter. De knokkers zijn kleurrijk getekende stripfiguren die je van bovenaf bekijkt, waardoor de game niet realistisch oogt. Daarin is Brawl Stars anders dan Fortnite en Apex Legends en eerder passend voor kinderen van een jongere leeftijd. De knokkersgame is ook alleen te spelen op iOS en Android. Brawl Stars kan je online met vrienden spelen. Samen zit je in een club of clan.

lootboxes en chat in Brawl Stars

Supercell stimuleert het spelen door het geven van beloningen: trofeeën en tokens. Knokkers worden sterker met upgrades die je koopt met tokens. Trofeeën bepalen je status. En je speelt ook prijzen vrij zoals knokdozen. Dat is een zogenaamde lootbox waarbij je niet weet wat erin zit. Al een tijdje is er veel te doen over deze lootboxes omdat dit een gokelement is. Gokken is niet voor niks beperkt tot 18 jaar en ouder. Voor Supercell pakt dit heel succesvol uit: in de eerste maand verdiende ze naar verluid 63 miljoen dollar met de in-app-aankopen.

De knokdozen worden spectaculair uitgepakt met veel leuke geluidjes en visueel spektakel. Zie hier hoe dat eruit ziet:

Brawl Stars wisselt knokdozen af met prijzen die wel duidelijk zijn zoals muntjes of een nieuwe knokker. Met gratis dagelijkse deals worden de spelers wel naar de winkel gelokt. Daar zijn dozen te koop in ruil voor edelstenen. Edelstenen zijn te koop met echte euro’s.

De kracht van Brawl Stars is dat het kortdurende attractieve potjes biedt. Leuk als je wint. En zo niet, dan moet je nog een potje spelen. Alles stimuleert om door te gaan. Voor je het weet, speel je er heel veel achter elkaar.

Brawl Stars: tips voor ouders

– Speel ook eens mee zodat je beter snapt wat je kind beleeft.

– Spreek een duidelijke speeltijd af. Hou je daar aan, maar met de mogelijkheid het maximaal twee minuten durende potje af te maken.
– Spreek duidelijk af of er aankopen gedaan mogen worden.
– Vraag na wat er in de clan of club gebeurt. Je kunt elkaar buitensluiten door een ander uit de clan te zetten.
– Je kind denkt buiten de speeltijd wellicht ook na over zijn strategie of clan. Praat erover, maar geef ook aan dat je kind nu leuke dingen in de echte wereld mist. Kap het onderwerp af als je kind erin blijft hangen.

–>> Lees ook de top 5 voor gezinsgames

Brawl Stars

Supercell, BattleRoyale-game, gratis met in-app-aankopen, 7+
https://supercell.com/en/

Beoordeling: ★★★★✩

Auteur: Marieke Westerterp

Dit artikel is eerder verschenen in het Nederlands Dagblad