3+, PC, PS3, PS4, Switch, Xbox 360, Xbox One

16 december 2017

Voetbalgame FIFA 18 vergroot de voorsprong

Ook dit jaar voert Electronic Arts weer een aantal vernieuwingen door in het bestverkochte voetbalspel ter wereld. Hoewel de vernieuwingen niet baanbrekend zijn, blijft FIFA zijn voorsprong uitbreiden op zijn concurrenten. Zo behoudt FIFA 18 zijn titel als beste voetbalspel op de (spel)computer met grote afstand.

Verhaalmodus The Journey is weer terug met wederom Alex Hunter in de hoofdrol. Het tweede voetbalseizoen uit de nog prille carrière van Alex staat op het punt van beginnen. Jij krijgt de touwtjes in handen om er een glanzende carrière van te maken. Daarbij kunnen de statistieken en vaardigheden van Alex uit FIFA 17 overgezet worden naar FIFA 18.

mediatraining
De opzet van The Journey is grotendeels hetzelfde gebleven. Alex krijgt door zijn vrienden, familie en managers gedurende het voetbalseizoen regelmatig dilemma’s voorgelegd die het verdere verloop van het verhaal beïnvloeden. De manier waarop Hunter vragen beantwoordt, heeft invloed op zijn manier van voetballen, persoonlijkheid en houding ten opzichte van anderen naast het veld. Wie een professionele houding kiest ten opzichte van de media, zorgt voor een tevreden spelersmanager en ­clubbestuur. Wie wil scoren bij de achterban kiest voor antwoorden die niet aangeleerd zijn tijdens de mediatraining.

De belangrijkste beslissingen hebben impact op sleutelfiguren uit het verhaal en kunnen niet worden teruggedraaid. Dat geeft net iets meer diepgang en dynamiek dan de vorige versie van de game. Ondanks de vernieuwde keuzemogelijkheden is The Journey nog steeds een tamelijk lineaire ervaring. Welke keus de speler ook maakt, hij komt altijd uit bij dezelfde tussenfilmpjes met grote voetbalsterren zoals Cristiano Ronaldo en Rio Ferdinand.

Op het veld is de speelervaring in The Journey grotendeels hetzelfde gebleven. Op basis van je prestaties tijdens de training kun je een basisplaats veroveren. Wanneer je start in de basis krijg je een aantal doelstellingen mee die je tijdens de wedstrijd moet behalen. De mate waarin je deze doelstellingen voltooit heeft invloed op jouw beoordeling na afloop van de wedstrijd. Afhankelijk van de beoordeling stijgt of daalt Alex zijn transferwaarde en varieert je financiële inkomen. Helaas zijn de doelstellingen en trainingen wel erg eentonig.

Grafisch zet FIFA 18 weer een stap voorwaarts. Door de toepassing van Real Player Motion Technology komt de speelervaring nog dichter bij de realiteit. Spelers bewegen en reageren nu nog realistischer op spelsituaties en zijn onvoorspelbaar in hun acties voor het doel. Dit zorgt voor veel extra spektakel en doelpunten. Het is nu ook mogelijk je favoriete team te laten spelen in de stijl zoals je van ze gewend bent in het echt. Zo kan FC Barcelona nu het typische tikkie-takkie-voetbal spelen dat bekend is van televisie.

spelmodi
Ultimate Team, de belangrijkste spelmodus van FIFA, laat voetballegendes uit het verleden besturen zoals Thierry Henry, Maradona en Pele. In de spelmodus Squad Battles kunnen vrienden het samen opnemen tegen weer andere FUT-spelers. Je online prestaties worden direct doorgevoerd in het wekelijkse klassement, waarmee je prijzen kunt winnen om je eigen FUT-team verder te versterken.

FIFA 18 blijft echt het beste voetbalspel. De game oogt realistischer, speelt heerlijk en blijft zowel nieuwe als bekende spelmodi verder verbeteren en perfectioneren. Dit alles maakt FIFA 18 een complete ervaring waar iedere gamende voetbalfan zijn tanden weer een voetbalseizoen lang in vast kan bijten!

FIFA 18
Electronic Arts. Sportgame. PS4, PS3, Xbox One, Xbox 360, Switch. vanaf € 49,99 3+

Beoordeling: ★★★★★

easports.com