3+, 3DS, PS Vita, PS4, Xbox One

26 februari 2015

Tetris met online-modus

Tetris is net als fietsen: je verleert het niet. Na dertig jaar komt het spel opnieuw uit voor de 3DS en de basis is gewoon heerlijk hetzelfde. In het begin komen de blokjes langzaam naar beneden. Plaats ze zo dat ze een rij vormen en je scoort punten. Met elk level gaat het wat sneller. Totdat de blokjes in duizelingwekkende vaart naar beneden komen. Uiteindelijk is het niet meer te doen, loopt het veld vol met onafgemaakte rijen en is het game over.

In 1984 maakte de Russische gamemaker Alexey Pajitnov dit simpele spel, dat onder meer via floppy’s op vele computers werd gespeeld. Tetris werd een wereldwijd fenomeen toen Nintendo het spel toevoegde aan de GameBoy, de succesvolle draagbare spelcomputer uit de jaren negentig. De kracht van Tetris is dat je aan het einde verliest en dan denkt: ‘dit kan ik beter’. Dus wordt er nog een spelletje opgestart. Net zolang tot het etenstijd is.

De game speelt zich af in een donkerblauwe ruimtelijke omgeving. Naast ‘haal alle vijftien levels’, ‘win van de computer’, is er nu ook de modus: ‘scoor zo veel mogelijk in drie minuten’. Via internet kan de speler het opnemen tegen zes anderen. In de battle ultimate-modus zijn er opties, zoals het gooien van rijen naar het veld van de tegenstander. Vroeger beperkte het competitieve element zich tot lijstjes met high-scores. Nu kun je zelfs de wedstrijden van de tegenstanders terugkijken.

De basisgame heeft nog dezelfde aantrekkingskracht: ‘Nog een potje…’ Het is echter de vraag of het populaire Tetris opnieuw zal aanslaan bij de nieuwe generatie, als op het prijskaartje twintig euro staat.

Tetris Ultimate
Ubisoft 3DS. PS Vita. Xbox One, PS4, pc. € 21,99. puzzle-game. 3+

Beoordeling: *****

Geweld: –