3+, PC, PS4, Xbox One

20 maart 2019

Simulatie in Spike Volleyball laat te wensen over

Met Spike Volleyball wil Black Sheep Studio een goede volleybalsimulatie neer te zetten. De game laat mooi volleybal zien, maar slaat de plank ook geregeld mis.

Eigenlijk zijn er maar weinig echt goed sportsimulatiegames. Voetbalgame Fifa is na talloze jaren met torenhoge budgetten goed genoeg. Het simuleren van een sport is echt veeleisend. Al snel kloppen de bewegingen van de spelers niet. Ook is het een kunst om met een controller een mens net zo fijntjes aan te sturen als een echt lijf dat doet.

De verwachtingen rond Spike Volleyball waren niet hooggespannen. Het Franse Black Sheep Studio heeft niet het budget van bijvoorbeeld Fifa om de simulatie eindeloos te optimaliseren. Spike Volleyball laat zien dat een sport simuleren moeilijk is: grafisch klopt er soms geen bal van. Een opspringende speler maait geregeld in de lucht, ver langs de bal heen en een tel later wordt de baan van de bal toch op wonderlijke wijze geknikt, waardoor het blauwgele gevaarte naar de grond duikt.

Spike VolleyballVoor je vertrouwen in de game is het raadzaam de herhalingen over te slaan. Dat kan ook vrij gemakkelijk, alhoewel ik de optie miste om de herhalingen volledig uit te schakelen.

De bewegingen van de spelers, mannen en vrouwen, zijn knap gemaakt en variëren voldoende. De spelers staan niet helemaal stil als er opgeslagen wordt en ze springen en duiken behoorlijk natuurlijk. Deze acties zijn duidelijk opgenomen met een motion capture, waarbij iemand de beweging voordoet in een pak met sensoren.

Toch doet Spike Volleyball erg houterig aan, omdat de acties regelmatig op het verkeerde moment worden ingezet. De game is slordig afgewerkt: je speelt met vijftig verschillende landen tegen elkaar en toch blijft de game zeggen: punt voor team 1, punt voor team 2. Dat doet af aan de moeite die wel in de game is gestoken.

x-knop

Spike Volleyball heeft een aantal zaken wel op orde. De controls verbazen me; wie de moeite neemt om ze te leren, krijgt serieus het gevoel het team goed aan te kunnen sturen. Bij Spike Volleyball draait het om timing bij het loslaten van de knoppen, terwijl bij games gebruikelijk is te timen bij het indrukken van de knoppen. Voor de opslag gebruik je drie tikken: met de eerste kies je de soort opslag, met de tweede bepaalde je de snelheid, met de derde de accuratesse. Even oefenen en de speler slaat een aardig balletje. Als de tegenstander opslaat, moet de speler de x-knop loslaten vlak voordat de bal bij de speler is. Vervolgens bepaalt een druk op de knop naar wie de set-up gaat. Daarna druk je op een knop om te bepalen of het een spike (smash), of een dropshot wordt. Het blokken is het meest ingewikkeld. Er zit veel tijd tussen het indrukken van de knop en het moment dat je blok maximaal boven het net hangt. Lastig. Maar na enige tijd oefenen krijg ik echt meer grip op het team. Dan voelt het alsof ik de smash inzet en scoor.

Spike Volleyball bevat lekker veel tactiek, waarbij de gamer als coach tijdens de wedstrijd en in de time-outs kan wisselen. De scouting voegt daar nog een extra laag aan toe: welke spelers krijg je binnen en wie verkoop je snel? Door ‘challenge’ te spelen, verdien je geld wat zorgt dat er meer nieuwe en duurdere spelers naar het team kunnen komen. De spelers lijken niet op de echte volleybalhelden, wel kun je als team Nederland selecteren. Je speelt altijd in een mooie ambiance: een juichend volleybalstadion met een speaker die de wedstrijd inleidt. Het publiek reageert op wat in de wedstrijd gebeurt.

Er is nog werk aan de winkel bij deze game, maar omdat je als speler voelt dat je het team stuurt, is het toch een aardig spel.

Spike Volleyball

Bigben. Sportgame. Ps4, Xbox One, pc. vanaf € 39,95 3+

Spike Volleyball

Auteur: Marieke Westerterp

Dit artikel is eerder verschenen in het Nederlands Dagblad.