3+, PC, PS4, Switch, Xbox One

19 mei 2018

Spectaculair crossen in Monster Energy Supercross

Met Monster Energy Supercross betreed je de crossarena’s van de Verenigde Staten. Amerikanen staan erom bekend een grote show te kunnen voorschotelen. Kan de game dit evenaren?

Als er één ding opvalt, is dat de game het Amerikaanse karakter van de sport goed heeft overgenomen. In een volgepakt stadion introduceert een licht overdreven voice-over je meteen als favoriete rijder. Aan vuurwerk en show geen gebrek. Ook kenmerkend is de manier waarop de sport is doordrenkt met sponsoring. Om de twee zinnen hoor je een commentator een sponsornaam noemen die handig is verwerkt in het verslag. Na de race kan de speler op een social media-feed bekijken hoe het publiek en de organisatie reageren op de afgelopen race.

weersomstandigheden
De Italiaanse racegame-maker Milestone heeft de motoren en pakken van de rijders goed uitgewerkt. De gezichten van de rijders zijn helaas nauwelijks te herkennen van rijders uit de Amerikaanse competitie. Wel is het gaaf dat de weersomstandigheden zichtbaar en voelbaar van invloed zijn op de game: een natte baan vereist een andere rijstijl.

Monster Energy SupercrossBeginners kunnen, door alle assistentie aan te zetten, meteen met deze motorcrossgame aan de slag zonder zich zorgen te maken over de afstelling van de transmissie.

Wil de gamer meer uitdaging als hij door de modder ploegt in Las Vegas? Verhoog dan de moeilijkheidsgraad, bepaal zelf hoe de rijder zijn gewicht op de motor verdeelt en stel per race zelf de motor af. De motorrijder valt dan sneller en de concurrentie legt hem het vuur aan de schenen.

Bij een nog hogere moeilijkheidsgraad blijven de rijders goed bij of ze zijn zelfs veel sneller. Zodra een speler de baan kent en meer bekend is met de juiste afstelling, lukt het om toch mee te strijden voor een podiumplaats. Het timen van de sprongen is belangrijk. Bij een te grote sprong beland je verkeerd in de daaropvolgende bochten waardoor er veel tijd verloren gaat.

In de carrièremodus beproeven rijders hun geluk en vaardigheid in drie verschillende kampioenschappen, waarbij de rijder en de crossmotor upgrades kunnen krijgen bij het halen van genoeg punten. Een groot pluspunt is de track builder waarmee spelers hun eigen crossbanen maken. Met wat fantasie maak je de meest gekke omlopen. Bij gebrek aan inspiratie kun je andermans creaties downloaden en de uitdaging aangaan.

Monster Energy Supercrossirritant
Helaas zijn er ook wat zaken die tegenvallen: racen in de drukte en het gedrang van de start oogt nogal onrealistisch. Opponenten landen geregeld boven op elkaar en gaan niet onderuit. Het wordt gekker wanneer rijders vallen. Ze worden letterlijk meters hoog de lucht in gesmeten. Ook startte ik vaak races met een te donker beeld en geregeld op een motor van de verkeerde klasse. Elke race wordt geïntroduceerd en afgesloten met nagenoeg dezelfde voice-over en beelden. Die herhaling is na wat uren spelen toch irritant.

Al met al is Monster Energy Supercross een heel leuke game. Het is een van de weinige games die op het gebied van motorcrossgames te krijgen is. De game biedt een heel aantal uren goed vermaak met spannende races. Het motorrijden zelf voelt erg goed aan en de moeilijkheidsgraad zet aan tot meer oefenen. De sfeer van de Amerikaanse motorcrosscompetitie wordt aardig neergezet. Ondanks de imperfecties die wat gaan vervelen, is de crossgame erg vermakelijk, mede vanwege de trackbuilder.

Monster Energy Supercross
Milestone. Racegame. PS4, Switch, pc, Xbox One. € 59,99 3+

Beoordeling: ★★★✩✩

supercrosslive.com

Auteur: Joël Nahuis

Dit artikel is eerder verschenen in het Nederlands Dagblad.