3+, PC, PS4, Switch, Xbox One

20 juli 2018

Spannende racesimulatie in MotoGP 18

Zo snel mogelijk uit de bocht komen, dat is voor veel motorliefhebbers een genot. De lol van het zo goed mogelijk de kromming aansnijden is prachtig verwerkt in de racegame MotoGP 18.

Wie ervan droomt om te racen als Max Verstappen heeft tegenwoordig de keus uit verschillende racegames. Er zijn grofweg twee soorten te onderscheiden. Ten eerste zijn er racespellen die niet zozeer concentreren op realisme, maar meer op bijvoorbeeld het plezier van het autorijden en het verzamelen van een groot wagenpark, zoals Need for Speed. Deze spellen heten arcade racers. Aan de andere kant zijn de simulation races, games die meer gericht zijn op het accuraat nabootsen van de race ervaring. Voorbeelden hiervan zijn Forza Motorsport, Gran Turismo, F1 en het recent uitgekomen MotoGP 18.

MotoGP 18MotoGP 18 heeft veel gemeen met autoracegame F1, maar dan op een motor. Dit betekent dat er netjes en voorzichtig gereden dient te worden en dat de strenge regels niet overtreden mogen worden. Daarnaast is er een carrièremodus waar spelers meerdere Grand Prix kunnen spelen om zo kampioen te worden. Dit klinkt als een spel voor de wat meer ervaren gamers, maar niets is minder waar. De instellingen kunnen anders afgesteld worden zodat beginnende spelers alle facetten van het spel onder de knie kunnen krijgen. Als na een tijdje het racen gemakkelijker gaat, kan men de moeilijkheidsgraad langzaamaan opkrikken.

MotoGP 18 onderscheidt zich met de mogelijkheid om aan het hele weekend van een race deel te nemen. In dit geval kan de speler meerdere oefenrondjes op het circuit rijden en volgt er ook een kwalificatie voordat de daadwerkelijke race plaatsvindt. De speler kan zelf bepalen welke onderdelen van een dergelijk weekend hij speelt. Aan het begin van zo’n raceweekend wordt een filmpje getoond met echte beelden van het gebied waar deze race zich bevindt. Als kers op de taart is er ook nog een enthousiaste commentator die alles aan elkaar praat. De sfeer van de sport wordt zo treffend neergezet. Verder is er de mogelijkheid om voor de carrièremodus een eigen coureur te creëren en de bijbehorende motor aan te passen naar eigen stijl.

MotoGP 18insturen
Het racen in MotoGP 18 is wel anders dan in andere racegames. Bij de game van de Italiaanse uitgever Milestone ligt de nadruk op de bochten. De bochten goed inschatten en nemen is essentieel voor de motorracers. Een strak genomen bocht kan voorsprong geven, maar mocht de speler nu net te veel insturen dan resulteert dit in een harde val. Dit kenmerk laat zien dat MotoGP 18 anders is dan andere racespellen. De motors zelf kunnen snel accelereren, maar zijn ook vrij instabiel. Het minste of geringste tikje of een te scherpe bocht kan al funest zijn. Dit maakt elke race vlot en spannend. Het streven naar een perfecte rondetijd of de meest strakke bocht kan spelers goed bezighouden met dit spel.

minder mooi
Als laatste moet toch gezegd worden dat de game er zelf niet bijzonder mooi uitziet vergeleken met andere simulatiespellen. Milestone heeft gewerkt met drones om de circuits zo goed mogelijk na te maken. Met 3d-scans van de gezichten van de motorcoureurs proberen ze het realisme te vergroten. Op een gegeven moment valt het niet meer op, maar zeker bij de eerste indrukken is toch te zien dat het wat minder mooi oogt.

Al met al is MotoGP 18 een spel voor de racefanaten die een goede simulatie om handen willen hebben. Ook de beginnende fans van het racen op circuits kunnen zich hier tegoed doen dankzij de flexibele moeilijkheidsgraad. Het feit dat het spel niet optimaal eruitziet moet dan maar voor lief genomen worden.

MotoGP 18, Milestone, motorracegame, PS4, XboxOne, PC, Switch, 3+, vanaf € 49,95
Beoordeling: 3.5 ster
Motogpvideogame

Auteur: Joël Mulder
Dit artikel gaat verschijnen in het Nederlands Dagblad.