3+, 3DS, PC, PS3, Xbox 360

3 december 2013

Sonic Generations – Rennen en vliegen

Het bekende gamepersonage Sonic viert zijn twintigste verjaardag in de game Sonic Generations.

Met zijn vrienden verzamelt de blauwe egel zich in het park en net als het feest is begonnen, opent de lucht zich en worden de vrienden opgegezogen door een kwaadaardige macht. Alle kleur is uit de wereld gezogen en Sonic moet diverse levels doorrennen om vriendjes te bevrijden en kleur terug te brengen. Daarna zoekt hij sleutels om bij de eindbaas te komen.

Elk level is op twee manieren te spelen: als de klassieke Sonic of als vernieuwde, dunnere Sonic met langere benen. De klassieke blauwe egel rent door een plat level en moet vooral op tijd springen om een verhoging te halen of een vijand te ontwijken. Als hij tegen dingen oploopt die hem versnellen of de lucht ingooien, vliegt het level nog rapper voorbij. Het glijden over een paal, hangen aan een rekstok en het springen op wolken zorgen voor afwisseling. De vernieuwde Sonic is in 1991 bedacht. Met hem kun je ook naar links en rechts, waardoor je sneller van de wereld valt. Het beeld heeft een horizon gekregen en dus komt de besturing wat nauwer. Je moet ook wat meer knoppen gebruiken om hem te besturen. Een level is dus op twee manieren ontworpen en tussen al het rennen en vliegen door zie je nog maar net wat overeenkomsten.

Een van de leuke dingen van Sonic is dat het echt een tijdspelletje is. Hoe eerder je er bent, hoe beter. Je kunt Sonic zoveel mogelijk ringen laten pakken, maar vooral de tijd telt bij het eindresultaat. Levels zijn op verschillende manieren te doorlopen, waarbij de ene manier moeilijker en sneller is dan de andere. Dat maakt het aantrekkelijk een level nog een keer te spelen via de andere weg. Haal je een bepaalde hoogte niet, dan moet je soms wel een beetje knullige sprongetjes doen om weer boven te komen. Maar ja, dan had je maar beter je best moeten doen.

De muziek is uiteraard ook vlot en heeft geen oppervlakkige pingeltjes. Het spelverloop is er ook naar: nergens loop je te zoeken, de besturing is lekker vlotjes, het is gewoon gaan met die banaan in deze razendsnelle game. Knap dat zo’n eenvoudige opzet een game oplevert die je af en toe het lekkere gevoel geeft dat je vleugels hebt.


Sonic Generations

Nintendo, PC, PS3, XBOX, 3DS, download, vanaf 29,95 euro, PEGI-keuring 3 jaar

Waardering: ★★★★✩
Geweld: ★✩✩✩✩

Website Sonic Generations

Auteur: Marieke Westerterp

Eerder verschenen op: nd.nl