3+, PC, PS4, Xbox One

8 oktober 2018

Racegame F1 2018: elk jaar beter

Formule 1 staat bekend om de glamour, nieuwste technologie, beste rijders ter wereld maar ook om het genadeloze tempo waarin ieder team zich ontwikkelt. Formule 1 heeft veel kritische fans die elk jaar meer van de game verwachten. Racegame F1 2018 maakt het zeker waar.

–>> Deze game krijgt een eervolle vermelding bij de Top 5 gezinsgames.

F1 2018 is de simulatiegame van de gelijknamige raceklasse Formule 1. Het is een kruising tussen een arcade racegame, waarin de funfactor belangrijker is dan echtheid en een simulator waar realisme belangrijker is. Dat is een lastige balans want de arcade-gamer kan het te moeilijk vinden en voor de simulator-fan kan het te simpel zijn. Codemasters’ nieuwste racegame balanceert perfect er tussen in. F1 2018 biedt genoeg mogelijkheden om het jezelf moeilijk te maken. Assistentie met tractiecontrole, remmen en de ideale lijn (assists) zijn instelbaar. Ook de algemene moeilijkheidsgraad is ook aan te passen. Bijna elk soort racer kan zich dagenlang vermaken.

innovatiestrijd in F1

De genadeloze ontwikkelingsrace van de F1 begint al voor het seizoen: wie ontwikkelt de beste auto? Maar de belangrijkste innovatiestrijd is gedurende het seizoen en rondom verandering van de regelementen. In dat opzicht heeft de game dezelfde uitdaging als vorig jaar. Met elk jaar een nieuwe F1-game, moet het ook elk jaar weer beter. En dat is gelukt: De 2019 versie is op veel vlakken sterk verbeterd voor de liefhebbers.
Racegame F1 2018

Veel aandacht voor details

De circuits zijn nog realistischer geworden en het rijden tikkeltje moeilijker. Er zijn merkbaar meer hobbels op circuits. Ook met de kerbstones (de geblokte randen in de bochten) moet je rekening houden. In eerdere edities kon je daar vaak vol overheen racen. Dit jaar vereisen de gevoelige bolides een stuk meer precisie. Iets teveel buiten de baan en je spint al snel.

F1 2019 is ook een feest van herkenning voor de racefanes: Alle details van de wagens en circuits zijn erg goed. De introductiemuziek en de vormgeving kloppen met de TV-uitzendingen. De lucht en de verre omgeving zijn visueel sterk verbeterd. Zo zie je de warmte van de wagen af komen doordat de hete lucht het uitzicht vervormd. De bekende Britse commentatoren zijn ook dit jaar weer aanwezig. Voor de race wordt er gesproken over het weer, de pech van rijders of de prestaties van teams. Dat is indrukwekkend aangezien dit elke race weer anders kan zijn. Hierdoor word je goed meegenomen in de beleving van het miljoenenbal.

Minpunt is dat veel gesprekken en animaties van buiten de race zijn hergebruikt voor het tweede jaar op rij. F1 2018 is een game die de meeste gamers zeer intensief spelen. Dan is herhaling wel storend.

Nieuw dit jaar is het ERS-systeem. Formule 1 auto’s hebben een batterij die extra vermogen levert. Spelers kunnen deze boost inzetten bij een bepaalde inhaalactie of die ene vliegende ronde. Je hebt maar een beperkte hoeveelheid boost per ronde dus het is tactische tool die zorgvuldig ingezet moet worden. Het is voor de controller-spelers wel moeilijker geworden. Naast het rijden zijn er nog meer zaken die je tijdens de race handmatig kan managen. Dit kan voor een controller wat lastig zijn. De echte fanatiekelingen gebruiken een racestuur voor deze game. Je kan veel dingen ook automatisch door de game laten bepalen maar dit is vaak de minder snelle optie.

De multiplayer heeft een vernieuwd rankingsysteem. Spelers die clean racen krijgen een hogere score dan de racers die iedereen van de baan kegelen. Het is de bedoeling dat het online racen zo eerlijker en leuker wordt.

Uitgebreide carrièremodus in F1 2018

De allergrootste verbetering van vorig jaar, de carrièremodus, is dit jaar nog beter geworden. Als teamrijder moet jouw team zo goed mogelijk presteren. Dit gaat veel verder dan alleen het goed doen in de races. De verschillende teams presteren op veel circuits anders. Een Ferrari of Mercedes doet het op alle circuits goed, maar een Williams heeft het op bochtige circuits lastig omdat hun auto veel minder goed is. Op circuits met lange rechte stukken presteren ze echter veel beter door hun goede motor. Bij de Red Bull van Max Verstappen is dit precies omgedraaid. De prestaties van de teams in het echte kampioenschap komen zeer goed overeen in de game.

Sterke motor in het voordeel

In de carrièremodus draait om het managen van de ontwikkeling van de auto en de beperkte onderdelen die je door het seizoen kan gebruiken. De bolides kunnen ontwikkeld worden op het gebied van betrouwbaarheid, de motor, het chassis en aerodynamica. Kies je voor Red Bull, dan moet je veel geld in betrouwbaarheid en motorvermogen steken. Teams als Williams en McLaren zullen veel moeite moeten doen om de wegligging te verbeteren.

Dit merk je ook echt terug in de races die je rijdt. Op Monza hebben de auto’s met een sterke motor een groot voordeel. Auto’s met een slecht chassis komen in Hongarije of Monaco in de problemen. Fans die de sport goed volgen weten dit uiteraard maar de game laat ook de beginner goed zien waar je in moet investeren. Hoe beter je het in de raceweekenden presteert, hoe meer middelen je beschikbaar hebt om jouw auto te verbeteren.

Het verbeteren gaat niet alleen om prestaties. Je moet de beschikbare middelen goed verdelen over de afdelingen. Betrouwbaarheid is een belangrijk onderdeel. Alle race-teams hebben maar een beperkt aantal onderdelen per seizoen. Een onbetrouwbare auto zal niet snel een kampioenschap winnen. Door het seizoen moet de speler wijs omgaan met de middelen. Dit ontwikkelsysteem werkt erg verslavend. Je wil graag de volgende race rijden om die ene update te installeren die auto nog weer sneller maakt en het team nog efficiënter.

Reputatie

Naast het uitgebreide upgrade-systeem moet je ook jouw reputatie hoog zien te houden. Nieuw dit jaar zijn de interviews waarin een journalist jou bevraagd over de gereden race. Alles wat je zegt heeft direct gevolgen op jezelf en het team. Raak je andere rijders of de muur, dan krijg je hier gegarandeerd vragen over. Iets wat Max Verstappen zal herkennen.

Geef je de auto de schuld omdat hij slecht te besturen was? Dan pikt het chassis-team dit op en daalt hun moraal. Hierdoor worden upgrades duurder en is er een grotere kans dat ze niet door de kwaliteitscontrole heen komen en vertraging oplopen. Omgekeerd werken complimenten juist goed en geven ze je voordeel. Het afkraken van de concurrentie kost je reputatie bij de andere teams. Dit kan in de weg zitten als je wil overstappen naar een ander team. Al met al zijn de interviews een interessante toevoeging maar het mist ook veel. Je krijgt veel dezelfde vragen en de beschikbare antwoorden passen niet altijd bij wat er is gebeurd. Daarnaast kan je makkelijk je team manipuleren door de gewenste antwoorden te geven.

Internetcultuur in opkomst

Formule 1 heeft sinds kort een nieuwe eigenaar: Liberty Media. De nieuwe eigenaren hervormen de sport grondig en dat zie je aan veel dingen. Zo zetten ze digitaal veel meer middelen in en worden fans beter bij de races betrokken. Dit merk je ook terug in de games van Formule 1. Zo is deze game-serie sinds vorig jaar een Esports-klasse van de Formule 1. In de game kan iedereen zich kwalificeren voor eindtoernooien. Winnaars van deze toernooien rijden nu namens echte Formule 1 teams in een E-sports kampioenschap.

Racegame F1 2018Daarnaast wordt er goed naar feedback van gamers geluisterd om het spel verder te verbeteren. De oplettende kijker ziet ook hun YouTube-helden in de game terug. Zie bijvoorbeeld Tiametmarduk en Aarava in het screenshot hiernaast. Op YouTube delen vloggers hun carrièremodus, online kampioenschappen en auto-afstellingen. Codemasters heeft bekende vloggers in de game verwerkt. Willekeurig zijn ze te zien als engineer of een ander teamlid tijdens het uitrijden van de pits of het vieren van een overwinning. Ook zijn sommige van deze vloggers in officiële videos van Formule 1 te zien. Dit zijn gave details die de beleving goed doen.

Smullen van F1 2018

Racegame F1 2018 wordt elk jaar beter en de racefans kunnen dit jaar smullen deze game. De uitgebreide carrièremodus geeft veel vrijheid om je eigen weg te gaan met een team en zorgt voor dagenlang vermaak. De eigenschappen van de teams en wagens zijn zeer goed overgenomen. Zo kan je thuis perfect jouw eigen Formule 1 carrière beleven.

Wanneer je bent uitgekeken op carrièremodus, wat erg onwaarschijnlijk is, kan je andere spelvormen zoals multiplayer, time trial en events proberen. Tijdens events wordt er een scenario nagespeeld waarin je de opdracht krijgt om voor het einde van de race op een bepaalde plek te eindigen. Daarnaast zijn de klassieke wagens ook weer terug. De McLarens van Senna, de verrassende nieuwkomer Brawn GP of de legendarische Ferrari van 2004. Bijna alle iconische racewagens zijn te racen. Het temmen van deze beesten is een uitdaging op zichzelf. F1 2018 heeft veel in huis om de fanatieke racer lang te vermaken.

F1 2018
Codemasters racegame PC, PS4, Xbox one, 3+ vanaf 38 euro
Game 4/5
geweld: 0 uit 5
http://www.formula1game.com/

Auteur: Joël Nahuis

–> Lees ook deze reviews van racegames:

Een ingekorte versie van dit artikel is ook gepubliceerd in het Nederlands Dagblad.