3+, 3DS, Wii, Wii U

29 december 2013

Planes – Vliegen met filmfiguren

Disney heeft het slim bedacht: rond sinterklaas is er volop merchandise rond de nieuwe Disneyfilm Planes. Deze vliegtuigjes zijn de opvolger van Cars, de succesvolle autowereld van Disney.

Cars is wereldberoemd onder kleuters. Zo ongeveer alles wat een kleuter aanraakt of bezit is beschikbaar met het Cars-logo: Bliksem McQueenbekers, sokken, speelgoed, rugzakken, puzzels en onderbroeken. De huidige generatie basisschoolleerlingen is opgegroeid met Bliksem McQueen, de karaktervolle sportauto met menselijke trekken.

Vanaf deze herfst zijn het niet meer autootjes maar vliegtuigjes die voorzien zijn van oogjes, een karakter en een specifieke taak. Planes moet net zo groot worden als Cars. Geen gemakkelijke opdracht. Gelukkig is een landelijke supermarkt bereid gevonden om kortingszegels voor Planes-bioscoopkaartjes op de yoghurtpakken te zetten. Vooruitlopend op het mogelijke succes van Planes zijn er ook nu al lego-bouwdozen van de karakters Dusty en Chug, een bordspel en zelfs een Planes-kindercomputer beschikbaar. En natuurlijk ook een game. Dust is een spuitvliegtuigje dat een racevliegtuig wil worden. In de game moet Dutsy snel door hoepels in de lucht heen vliegen en daarbij maak je de gekste capriolen om de bochten te halen.

De races tegen andere vliegtuigen zijn het spannendst. Een beetje gemeen zijn de levels waarbij je als zijnde Ripslinger watertorens kapot moet maken met een soort boordkanon. Daar tegenover staan de bravere levels waarbij Dusty alle rommel uit het riviertjes van Proppellerheide vist. Of waarbij Ishani vuurwerk afsteekt na een overwinning. Al met al is het een blije, vrolijke en opgeruimde wereld waar alles ordelijk verloopt. De game, gespeeld op de 3DS, is leuk en best onderhoudend. Voor je het weet zit je mee te bewegen op de bank om de bocht te halen, terwijl dat toch echt niet helpt op een 3DS. De eerste levels zijn makkelijk, maar daarna moet ik regelmatig een level opnieuw spelen. Helaas lukt het niet het voorfilmpje weg te klikken. Wel vermaak ik me met de uitdaging om het level toch te halen. Het is de vraag of een kleuter hetzelfde doorzettingsvermogen heeft. Daardoor is de game geschikt voor zevenjarigen. Vanaf die leeftijd kan men de hoogte, de loopings en 180’s bij het vliegen beter controleren. De game is Nederlands gesproken, ondersteund met tekst.

Knap dat Disney elke keer met sterke nieuwe concepten komt die kinderen meteen heel leuk vinden. Opvallend dat Disney nu al zo veel merchandise klaar heeft. Wie niet weet wat hij een kleuter zal geven, zit met Planes goed.


Planes

Disney Interactive, 3 jaar en ouder, wii, wii U, 3DS, DS, vanaf € 29,99, 3 jaar

Waardering: ★★★✩✩
Geweld: ★✩✩✩✩

Website Planes

Auteur: Marieke Westerterp
Eerder verschenen op: nd.nl