3+, PS4, Switch

19 september 2018

Lekker paardrijden in de game Whisper Stormwind

Whisper Stormwind is een vermakelijke game voor paardenfans. Leer paardrijden, galoppeer door het prachtige landgoed en voer ondertussen opdrachten uit.

In paardengame Whisper Stormwind rijdt het stoere meisje Mika op het prachtige zwarte paard Stormwind. Echte paardenliefhebbers zullen deze namen herkennen van de Stormwind-boeken en -films. De game is min of meer gebaseerd op hetzelfde verhaal. Zo spelen de opdrachten zich af op het prachtige Kaltenberg-landgoed.

In de boeken en films is het paard Stormwind een ongetemde wildebras waar iedereen bang voor is. In de game is dit niet het geval. Spelers beginnen rustig aan met stappen, draf, galop en kunnen daarna verder gaan met springen. Stormwind is vrij makkelijk onder controle te houden. Net als bij een echt paard reageert Stormwind wat vertraagd. Bochten worden ruimer als Stormwind harder rijdt.

springtraining

Mika en Stormwind worden ingezet voor allerlei klusjes op het landgoed. Mika heeft nog steeds het talent om met gekwetste paarden om te gaan. Elke opdracht wordt geïntroduceerd door de personages uit het Stormwind-verhaal: meneer Kaan die de training van Stormwind voorbereidt of de strenge oma Kaltenbach die wil dat je een paard binnenhaalt voordat de storm losbreekt. Spelers klikken door de conversatie heen, die gelukkig in het Nederlands is vertaald. Dat maakt de game toegankelijk voor de bovenbouw van de basisschool. Wie niet van gesprekken houdt, kan via de instellingen de conversatie tot een minimum beperken. Mika brengt medicijnen rond, plukt giftige planten of ontdekt een doolhof. Vlak nadat een opdracht is gaan vervelen, komt er variatie. Vooral de springtrainingen en de achtervolgingen van koeien en paarden zijn leuk.

Je hoeft als speler niet altijd de verhaallijn te volgen, maar kunt ook oefenen met springen of gewoon rondrijden op de landerijen van Kaltenbach. De velden en bossen rond het landgoed zijn uitgestrekt en voelen levendig aan door de dieren die je er vindt en de vliegtuigen die overkomen. Mika en Stormwind komen nooit andere mensen of rijdend verkeer tegen, terwijl er links en rechts wel verlaten trekkers en landbouwwerktuigen staan. Dat voelt wat eenzaam. Tijdens de paardenritten op het landgoed kun je opdrachten ontdekken. Dat maakt rondrijden veel aantrekkelijker. De springparcoursen zitten goed in elkaar en maken het een uitdaging om te voltooien binnen de tijd. Oefening baart kunst.

jongens
Perfect uitgevoerde sprongen zorgen ervoor dat Stormwind sterker wordt en steeds langer kan sprinten. Andersom werkt dat niet: als je je paard veel laat botsen tegen bomen of te diep van de rotsen laat springen, heeft dat geen enkele consequentie. Het is leuk dat deze game niet opgezet is als een meidengame. Geen overdreven roze gedoe. Dus ook jongens die van paarden houden, zullen dit leuk vinden.

Whisper Stormwind laat een mooie, realistische wereld zien. De taken zijn soms wel saai, zoals het telkens weer krabben van de hoeven en uitmesten van de stallen. Het is realistisch dat je soms niet verder kunt, maar eerst je paard moet verzorgen in de paddock. Dat voelt best als een klusje, maar het hoort er wel bij natuurlijk. Bij het verzorgen moet je ook rekening houden met gevoelige en favoriete plekjes van het paard. Een enkele keer loop je tijdens het rijden vast in een bug of stopt de game heel even. Dat zorgt voor kleine irritaties.

Whisper Stormwind
Mindscape. Simulatiegame. PS4, Switch. vanaf € 34,99 3+

Beoordeling: ★★★★✩

https://www.mindscape.nl/ps4/whisper-ps4

Auteur: Marieke Westerterp

Dit artikel is eerder verschenen in het Nederlands Dagblad.

Star Stable - paardengameLees ook de review van paardengame Star Stable. De paardendroom van elk meisje.