3+, PS4, Switch, Wii, Xbox One

20 februari 2019

Lekker dansen met Just Dance

Simulatiegame Just Dance laat je dansen op ­popliedjes. Kom lekker in beweging en oefen coole moves.

Just Dance 2019 is een jaarlijks terugkerende game met telkens nieuwe liedjes en een steeds ­betere besturing. Op het scherm zie je fel­gekleurde personages dansen op bekende popsongs als ‘No tears left to cry’ van Ariana Grande, ‘Work work’ van Britney Spears, ­‘Havana’ en veel meer. Een van de handen van de danser is rood gekleurd en die moet je zo goed mogelijk nadoen. In je hand heb je je smartphone, play­station move of camera waarmee het spel controleert of je goed genoeg meedanst. ­Boven in het scherm zie je hoe goed dat lukt, via de woorden yeah, perfect, good of ok. Rechtsonder in zie je welke moves gaan komen. Links verschijnen langzaam sterren. Wie de score Superster haalt, krijgt soms toegang tot een nieuwe versie van het liedje.

–> Lees ook: 5 gezinsgames: leuk voor de hele familie

Just Dance probeert je lekker aan het dansen te houden en gaat snel door naar het volgende nummer. Tegelijk verdien je mojo met dagelijkse uitdagingen, zoals het in-game-geld heet en met de mojo speel je nieuwe nummers vrij. En voor de fitboys en -girls: ja, het spel telt ­calorieën voor je.

Just Dance houdt het vooral bij popmuziek: ‘Bang Bang Bang’, ‘Mama Mia’ en ‘Shaky Shaky’ en het Turkse ‘Adeyyo’. Het zijn lekker activerende nummers met stevige beats en strakke ritmes. Als je niet dol bent op popmuziek, dan kun je niet uit de voeten met dit spel. De liedjes zijn soms voor kinderen wat te veel seksueel geladen naar mijn smaak. Een liedje als ‘Mi mi mi me sexy me’ van Hit the Electro Beat is niet direct mijn favoriet. Hoewel het spel ook grappige moves heeft, wil ik van sommige moves niet dat mijn kind denkt dat dat normaal is.

Just DanceEr is een speciale Kids-modus, nog wat vrolijker uitgevoerd, met bijvoorbeeld de ‘Boogiesaurus’, ‘Beep beeb, I’m a sheep’ (supergrappig) en ‘Jingle Bells’, maar helaas dus ook met ‘Mi mi mi’. In deze modus zijn de choreografieën meer toegepast op kinderen en bevat de feedback geen cijfers. Ook zijn de personages leuker en wordt er niet om geld gevraagd.

Just Dance is echt leuk met een groep, de multiplayer gaat tot wel zes personen tegelijk. Omdat je ook met de smartphone kunt spelen, hoef je niet zoveel controllers in huis te hebben. De game spreekt niet alleen meisjes aan; met genoeg mannelijke dancers en stoere dance-moves zijn ook jongens enthousiast te krijgen. Wie goed meebeweegt, krijgt het er echt warm van. Want er wordt veel gesprongen en het tempo ligt hoog. Uiteraard kun je het systeem neppen door alleen je arm te bewegen. Maar goed, meedansen is leuker.

unlimited

De dansgame biedt standaard veertig nummers om op te dansen. Wie de verbinding maakt met de online service Just Dance Unlimited krijgt er vierhonderd tracks bij. Die variëren van gouwe ouwes als ‘Dancing Queen’ of ‘Fernando’, tot nineties- en eigthies-nummers, tot Spaanstalige muziek. Dan is er veel meer keus en kun je je eigen playlist maken. Bijvoorbeeld een playlist met Disney-songs of juist Oosterse liedjes. Ook dans je dan online tegelijk met honderd anderen hetzelfde nummer. Meteen zie je hoe goed je het doet: plek 76 van de 100 bijvoorbeeld. Drie goed getimede pasjes later sta je op 73. Die directe feedback houdt je lekker scherp. Er loopt ook een klassement gedurende een seizoen.

Just Dance Unlimited is een abonnementsdienst en kost 25 euro per jaar.

Just Dance 2019

Ubisoft, simulatiegame, PS4, xbox one, Switch, PC, Wii, vanaf 27 euro 3+

Beoordeling: ★★★★✩

Geweld: •••••