3+, PC, PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One

28 december 2015

Game: FIFA 16 staat er weer

De nieuwste versie van voetbalgame FIFA vond vorige maand zijn weg naar de plaatselijke speelgoedwinkel.

Dit jaar staat er ‘16’ achter de naam van de wereldvoetbalbond. FIFA 16 is alweer het 23e deel uit de reeks en weet al jaren de grootste sport ter wereld succesvol te vertolken naar een kwalitatief hoogstaand spel op alle spelcomputers. Toch is het de vraag of dit jaar de aanschafprijs van 60 euro wel terecht is. Weet FIFA 16 nog zinvolle verbeteringen door te voeren en de kloof tussen fictie en werkelijkheid verder te dichten?

Zoals we gewend zijn, heeft FIFA een groot aantal speelmogelijkheden. Zo is het mogelijk als coach jouw favoriete team naar succes te leiden in zowel de nationale competitie als in Europese toernooien. Ook kun je je kwaliteiten online meten met vrienden of onbekenden in onderlinge duels. De zeer populaire ultimate team mode is opnieuw verder uitgebreid. Je kunt met nog meer mogelijkheden het ultieme elftal samenstellen. FIFA 16 heeft ook damesteams. De vraag is echter of mannelijke gamers dit belangrijk vinden. Toch volgen de makers hiermee de ontwikkelingen in het mondiale voetbal: de groeiende populariteit van het vrouwenvoetbal.

De details zijn ook dit jaar weer verbluffend. Zelfs de tattoos van wereldster Lionel Messi zijn met veel zorg en tot in de puntjes nagemaakt. Helaas zijn de spelers uit de Nederlandse competitie minder nauwkeurig en zelfs voor een aanzienlijk deel onherkenbaar. De sfeer in de stadions zorgt ervoor dat je direct in de wedstrijd zit. Zo schalt het welbekende ‘You’ll never walk alone’ bij aanvang van de wedstrijden van Liverpool door het stadion. Het publiek reageert sneller wanneer er een harde overtreding wordt gemaakt, bij een wissel of na de meest fantastische acties. Het Nederlandse commentaar lijkt aardig, maar blijkt in de praktijk wat onbeholpen en staat vaak ver af van wat er daadwerkelijk op het veld gebeurt.

Het besturen van je team tijdens de wedstrijd voelt enorm realistisch aan. Verwacht geen schoolpleinuitslagen. Het vergt geduld, vaardigheid en precisie om de goal van de tegenstander te vinden; vooral als je ervoor kiest te spelen tegen een computergestuurde tegenstander. Dit klopt natuurlijk met het moderne, tactische voetbal, maar doelpunten zijn dus schaars. Ook nemen voetballers de bal niet altijd even lekker aan. Dit gaat vervelen en dus schiet het realisme op deze manier zijn doel voorbij; het moet wel een leuk spelletje blijven.

Al met al zijn er weinig opmerkelijke vernieuwingen in FIFA 16 te bespeuren. Ook al heeft FIFA 16 meer realisme, dat wil niet zeggen dat het een leuker spel is. In het geval van zo’n dijk van een game als FIFA is dit geen drama: FIFA is al jaren heer en meester van dit sportgenre op spelcomputers wereldwijd en ook van FIFA 16 zullen er weer miljoenen worden verkocht. Aan de FIFA games valt weinig te verbeteren. ■

FIFA 16

Electronic Arts, PS4, Xbox one, PS3, Xbox 360, pc, € 59 3+

Beoordeling: ★★★★✩

Geweld: •••••

Auteur: Daan de Kroon
Dit artikel is eerder verschenen in het Nederlands Dagblad; game fifa 16 .