3+, 3DS, Android, iOS, OS X, PC, PS Vita, PS3, Wii, Xbox 360

3 december 2013

Fifa 12 – Een realistisch potje

De eerste wedstrijdjes voetbal in FIFA 12 zijn wennen. Maker Electronic Arts heeft het spel voorzien van een aantal nieuwe toevoegingen, die het niet altijd makkelijk, maar wel realistisch maken.

Zo komt het verdedigen erg precies. Zeker op professioneel niveau moet je goed timen wanneer je een tackle inzet. Zit je ernaast, dan kan de aanvaller van de tegenpartij simpel doorlopen. Het aanvallen vereist geduld: je moet goed kijken waar een gaatje in de verdediging van de tegenstander zit, en dan een aanval opzetten. Als speler kun je daarbij de bal afschermen: je bent de bal dus niet direct kwijt als een tegenstander in de buurt komt. Wie zulke games niet dagelijks speelt kan beter beginnen op een wat lagere moeilijkheidsgraad.Fifa 12

Het realisme wordt vergroot door de zogenaamde player impact engine die Electronic Arts aan FIFA 12 heeft toegevoegd. Dit betekent dat spelers elkaar echt in de weg lopen en dat het tijd kost om over een speler die na een tackle op de grond ligt, heen te stappen. Op internet circuleren filmpjes waarbij dat leidt tot rare valpartijen, maar veel komt dat niet voor.

Ondanks het realisme van FIFA zijn mooie aanvallen en prachtige goals gelukkig nog zeker mogelijk. Het spel ziet er grafisch – op de pc in ieder geval – mooi uit. Veel voetballers zijn te herkennen aan hun gezicht, al geldt dat vooral bij topteams en minder voor spelers uit de Nederlandse eredivisie. Winterse wedstrijden vinden plaats op een wit veld met een oranje bal, waarbij spelers wolkjes uitademen.

Het commentaar van Evert ten Napel en Youri Mulder valt tegen en zit er soms helemaal naast. Zo roept Ten Napel op enig moment: ‘Goede tackle van Carlos Puyol’, terwijl de verdediger van Barcelona de bal compleet mist. Of Mulder zegt te verwachten dat de doelman de nul houdt, terwijl het al 1-1 staat. Maar als je daar doorheen kijkt, kan je aan FIFA 12 veel plezier beleven.


Fifa 12

Electronic Arts, 3+, PC, PS3, en XBOX 360, ca. 45 euro

Waardering: ★★★★✩
Geweld: ✩✩✩✩✩

Website FIFA12

Auteur: Marieke Westerterp

Eerder verschenen op: nd.nl