3+, PC, PS4, Switch, Xbox One

8 november 2019

Fifa 20: Lekker straatvoetballen

De nieuwe Fifa is weer verschenen. En elk jaar staat de voetbalsimulatie boven in de lijstjes veel verkochte games in Europa.

De review van de nieuwste Fifa-game is best wel een invuloefening. Dé reden om de nieuwste te willen hebben, is dat de juiste spelers bij het juiste team spelen vanwege dikbetaalde ­licenties. Natuurlijk, het is grafisch wat mooier, de voetballers bewegen iets natuurgetrouwer, zelfs de shirts bewegen bijna natuurlijk mee. Er was even een update nodig, maar ook de balans in de game is redelijk afgestemd. Blijft over dat de servers weleens haperen en de controls nooit iedereen tot tevredenheid stemmen. En er zijn nog steeds in-game-aankopen. Tot zover elk jaar hetzelfde. Maar bij Fifa 20 zit een nieuwe spelmodus: Volta-voetbal. Die is zeer de moeite waard.

Trend: karaktervolle vrouwen

Als je wilt leren hoe je een game in de markt zet, is Fifa een goed voorbeeld. Electronic Arts voelt heel goed aan wat er speelt rond voetbal en speelt op een geloofwaardige manier in op de trends. Dit keer breken ze een lans voor voetballende vrouwen. Eerder was het al mogelijk om met vrouwenteams te spelen. Maar nu spelen mannen en vrouwen samen in de ­gamemodus Volta-voetbal waarbij er een ­gelijkwaardige status is. Hierin zie je het succes terug van het vrouwenvoetbal, maar ook de trend dat vrouwen in games steeds volwaardigere karakters krijgen. En dan we gaan van één vrouwelijk karakter tussen allemaal mannen, naar meerdere vrouwen.

EA geeft de vrouwelijke karakters body doordat ze deze deze baseert op levensechte vrouwelijke voetballers. Onder hen Rocky, Roxanne Hehakaija, een 35-jarige Amsterdamse die door een knieblessure geen carrière kon maken in het vrouwenvoetbal. Dus voetbalde ze op straat en reisde ze de wereld rond met straatvoetbalteam Street Legends. En er zijn meer vrouwen te kiezen in Volta-voetbal: neem de karaktervolle Amerikaanse middenvelder Megan Rapinoe. In een flits in de trailer van Fifa is zelfs een voetballende vrouw met een hoofddoek te zien. Op een nevensite worden de karakters en de straatvoetbalcultuur verder uitgewerkt.

Volta-voetbal

Volta is het straatvoetbal en zaalvoetbal ineen waarbij op pleintjes de creativiteit in mooie trucjes en het uitdagen hoogtij vieren. Gelukkig heeft EA het Volta-voetbal meteen in diverse spelmodussen uitgevoerd: een verhaal, een carrière en een aftrap. Leuk dat er iets te kiezen valt. De bewegingen en trucs bij Volta-voetbal zijn verrassend en spectaculair. Het spelen in kleine teams op een kleiner veld maakt het super attractief. Leuker dan spelen op een voetbalveld naar mijn mening.

Maar goed, zodra je de Champions League wilt spelen, zijn de vrouwen in geen velden of wegen te bekennen. Want ze zitten nu eenmaal niet in het officiële team … Fifa draagt niet voor niets de naam van de internationale voetbalorganisatie; ze heeft de rechten om de officiële voetballers te tonen.

Nederlands commentaar in Fifa 20

Nieuw dit jaar is het Nederlandse commentaar van Sierd de Vos (Ziggo Sport) en Jeroen Grueter (NOS). Om Sierd ‘koekoek’ te horen zeggen is het wel zaak de game meteen in het Nederlands te downloaden. Leuk dit Nederlandse tintje. Samen met je vrienden genieten van het spel, wint het altijd ten opzicht van de standaard commentaarzinnetjes.

Fifa heeft de kracht van elke goede game: nieuwkomers pakken de game snel op en goed worden in de game vraagt veel oefening. De trainingsmodule helpt je stap-voor-stap op weg. Het is heerlijk om samen de spanning van de wedstrijd te beleven. Maar dat kan in Fifa 19 en Fifa 18 ook. Fifa 20 biedt de leuke uitbreiding van het spectaculaire Volta-voetbal.

Fifa 20

EA, Xbox, ps4, switch, pc, simulatiegame, 3+

Beoordeling: *****

https://www.ea.com/nl-nl/games/fifa/fifa-20

Auteur: Marieke Westerterp

Dit artikel is eerder verschenen in het Nederlands Dagblad